חפש מאמרים:
שלום אורח
09.09.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

טיפול בתולעים בכלבים וחתולים

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה05/12/20125264 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

טיפול נגד תולעים מהווה חלק חשוב ביותר בטיפול השוטף בחיות המחמד שלנו. הבנת הצורך בטיפול קפדני כנגד תולעים עשויה לחסוך לכם ולבעלי החיים שלכם נגיעות בתולעים וסבל מיותר.

זה נפוץ?
לצערנו כלבים וחתולים רבים סובלים בשלבים שונים בחייהם מנגיעות בתולעים. לעיתים הדבר לא יגרום לבעיה משמעותית ובמקרים אחרים – הדבר יבוא לידי ביטוי קליני עד כדי סכנה אמיתית לחייהם. חשוב להבין שהעדר סימנים לא מלמד אותנו בהכרח על כך שבעל החיים אינו נגוע בתולעים.

למה תולעים גורמות?
התשובה לכך תלויה בגיל בעל החיים, גודלו, סוג וכמות התולעים ועוד גורמים. נגיעות קלה בתולעים עשויה שלא לבוא לידי ביטוי כלל ויתכן שנגלה זאת רק במקרה כאשר נמצא תולעת קטנה בצואה. ככלל – נגיעות בתולעים עלולה להוביל לדלקת מעי, כאב ביטני, שלשול, נפיחות בטנית, ירידה במשקל ובעיות בגדילה. במקרים בהם ההדבקה קשה יותר – הסימנים מחריפים והדבר עלול להגיע עד כדי חסימת מעי ומוות.
מעבר לתולעי מעי "רגילות" ישנם גם תולעים שונות שעשויות לגרום לנזקים שונים אחרים.
היבט נוסף וחשוב של נושא התולעים הוא העובדה שחלקן גם מועברות לבני אדם (בעיקר ילדים קטנים).

איך נדבקים בתולעים?
התשובה לשאלה זו תלויה בסוג התולעת אך כככל ניתן להידבק במספר דרכים: בליעת פרעושים (בזמן גירוד או ליקוק הגוף) או וקטור אחר (כדוגמת מכרסמים קטנים), אכילת צואה נגועה של כלב או חתול (הצואה מכילה ביצי תולעים), העברה ישירה מהאם לגור דרך השיליה, או דרך החלב ואפילו הדבקה ישירה בין בעלי חיים.

איך זה נראה? איזה סוגי תולעים יש?
ישנם סוגים שונים של תולעים (ושל תולעי מעיים בפרט) הקיימים בכלבים וחתולים. שתי קבוצות תולעים הנפוצות במיוחד בחיות מחמד הן תולעים שטוחות (תולעי סרט – צסטודות - Tapeworm) ותולעים עגולות (נמטודות).

תולעים שטוחות (תולעי סרט):
קבוצת תולעים נפוצה ביותר. התולעת הנפוצה ביותר בקבוצה זו בקרב חתולים וכלבים היא תולעת הקרויה דיפילידיום קניניום (DipylidIum caninum). תולעת זו מועברת בדרך כלל כאשר כלב או חתול מלקקים או מתגרדים ובטעות בולעים פרעוש. התולעת נראית כמו סרט לבן ארוך הבנוי מקטעים-מקטעים. מקטעים אלו נוטים להינתק מגוף התולעת ואז נמצא תולעים בצואה בצורת "גרגרי אורז" או "גרגרי שומשום". ניתן למצוא אותם גם על גבי פרוות הכלב או החתול, בד"כ בקרבה לפי הטבעת. לרוב הם בעלי יכולת תנועה מעטה אך לעיתים הם פשוט נראים כגרגר מיובש קטן.

ישנם סוגים נוספים של תולעי סרט שונות אך הם פחות נפוצים.
תולעת סרט אחרת המצויה בישראל קרויה אכינוקוקוס גרנולוסוס (Echinococcus granulosus) והכלב משמש כמאכסן סופי עבור תולעת זו. המיוחד בתולעת זו היא שבהדבקה של בני אדם היא גורמת להתנפחות ציסטות באיברים פנימיים כדוגמת הכבד, טחול, ריאות, עצמות ואפילו במוח. המחלה לה היא גורמת באה לידי ביטוי בדרכים שונות ולעיתים נדרש ניתוח על מנת להסירן. כמו כן, הציסטות האלו עלולות לסכן חיים במידה והן מתפוצצות מאחר והדבר מביא לפיזור הטפיל בגוף ולסכנה עקב תגובה אלרגית קיצונית.

תולעים עגולות:
יש תולעים רבות ושונות במשפחה זו. הנפוצות בינהן הן: טוקסוקרה קניס בכלבים (Toxocara canis), טוקסוקרה קטי בחתולים Toxocara cati) ) וטוקסוקרה לאונינה ( Toxascaris leonine) בכלבים ובחתולים . להבדיל מתולעים שטוחות – במקרה זה גוף התולעת מעוגל ועגלגל יותר, כמו ספגטי. תולעים מסוג זה נפוצות מאוד בגורים צעירים מאחר והם מועברים מהאם לעובר בזמן ההריון (דרך השיליה) או לגור בזמן יניקת חלב. לאחר בקיעתן במעיים – הן נודדות באיברים שונים, גורמות לנזק רב וחוזרות למעי בו הן יגיעו לבגרות ויטילו ביצים.
תולעים מסוג זה מדגישות את החשיבות הרבה שבטיפול כנגד תולעים בגורים וכן בנקבות טרם ההריון או במהלכו (בכדי לצמצם את הנגיעות בגורים).

יש עוד סוגים רבים של תולעים, ובהם גם תולעת הפארק הידועה לשימצה. ספרים על גבי ספרים נכתבו על הנושא וחוקרים רבים הקדישו את חייהם למחקר בנושא זה. לצערנו, קצרה היריעה מלפרט על כולם.

איך מאבחנים נגיעות בתולעים?
הרבה פעמים האבחנה מתקבלת ע"י מציאת תולעת בצואה או על הפרווה באזור פי הטבעת. אפשרות אחרת היא לגלות ביצי תולעים בבדיקת צואה פשוטה.
יחד עם זאת, בדיקת צואה אינה רגישה מספיק וחשוב להבין שגם אם לא נראו תולעים בצואה וגם אם לא נמצאו ביצים בבדיקה – הדבר לא מספיק על מנת לשלול נגיעות. מסיבה זו טיפול נגד תולעים (תילוע) ניתן לעיתים קרובות כטיפול תקופתי שגרתי גם ללא אבחנה של נגיעות וודאית וזאת מאחר והטיפול בטוח, יעיל ואינו יקר ביחס לבדיקת צואה. לרוב הטיפול נעשה בזמן הטיפול השנתי בבעלי החיים (כאשר ניתנים חיסונים לחתול או לכלב).

אז איך מטפלים?
הטיפול הוא פשוט למדי ויכול להינתן אפילו ע"י מרפאה וטרינרית ניידת. הטיפול השגרתי המומלץ למען שמירה על בריאות בעלי חיים בוגרים הינו פעמיים בשנה. במידה ורואים חזרתיות של תולעים בצואה – הטיפול עשוי להינתן לעיתים קרובות יותר. בגורים יש צורך בתילוע לעיתים תכופות יותר החל מגיל צעיר מאוד (אפילו לפני החיסון הראשון) וגם בנקבות טרם הריון או המלטה חשוב להקפיד על כך.
הטיפול יכול להינתן בצורות שונות: כדור, סירופ, זריקה או אמפולות לטפטוף על העורף. הכל כתלות בסוג בעל החיים, גיל וגודל בעל החיים, סוג התולעים ורצון הבעלים. לתכשירים השונים ישנם יתרונות וחסרונות שונים. בחלק מהמקרים קיים צורך בחזרתיות על הטיפול לאחר כ-10 ימים (מאחר והחומר פוגע רק בצורות הבוגרות וכעבור פרק זמן זה יהיו ביצים שיבקעו ומהם יגדלו תולעים והמעגל עתיד להימשך).
בשל מגוון אפשרויות הטיפול - חשוב להתייעץ עם וטרינר בנוגע לטיפול הנכון לכלב או החתול שלכם.

אפשר להימנע מהדבקה?
כן ולא...
הטיפול שניתן כנגד תולעים למעשה ניתן על מנת לחסל נגיעות קיימת. טיפול זה לא מהווה "חיסון" כנגד הדבקה עתידית. ניתן להקטין את הסיכוי להופעת תולעים על ידי הדברת פרעושים, שמירה על היגיינה והקפדה על משטר תילוע ראוי.
בסופו של דבר לא ניתן להימנע לחלוטין מהדבקה בתולעים.

ומה לגבי בני אדם? אנחנו עלולים להידבק?
כן! תולעים שונות מועברות בדרכים שונות. אנשים שיותר מועדים להדבקה הם כל מי שמערכת החיסון שלו חלשה יותר (ילדים, קשישים, נשים בהריון וחולים מדוכאי מערכת חיסון או המטופלים בתרופות המחלישות את מערכת החיסון). מסיבה זו מומלץ לשמור על היגיינה, לנקות ארגזי חול ולאסוף צואת כלבים – וכמובן, לטפל כנגד פרעושים באופן סדיר, לשמור על ניקיון אזור מחייתו של בעל החיים ולהקפיד על משטר תילוע קפדני לבעלי החיים.

לסיכום –
שמרו על חיות המחמד שלכם נקיות מתולעים. הדבר פשוט, ניתן לביצוע גם בביתכם ע"י וטרינר עד הבית ועשוי לחסוך לכם כסף ומגוון בעיות רפואיות הנגרמות כתוצאה מנגיעות בתולעי מעיים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר שחר מירון

מייסד ומנהל מרפאה וטרינרית ניידת בשם המרפאה הניידת - וטרינר ביקור בית

המרפאה מפעילה באמצעות מספר וטרינרים שירות ביקורי בית בכל אזור גוש דן, המרכז, השרון והשפלה

052-2255123

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר שחר מירון

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה11/06/131749 צפיות
הזמנת וטרינר עד הבית הפכה כבר לנורמה בימינו בכל הנוגע לרפואה מונעת עבור כלבים וחתולים. למרפאה וטרינרית ניידת יש המון יתרונות להציע עבור הכלבים והחתולים מאחר וביקור בית של וטרינר נייד מאפשר לכם לבדוק את הכלב או החתול, לטפל או לחסן אותו כנדרש, וכל זאת ללא בזבוז זמן מיותר ומבלי להלחיץ אותו ע"י טרטורו למרפאה הוטרינרית.

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה14/04/131388 צפיות
עם בוא האביב מופיעים גם גורי חתולים בכל פינה. רובם יגדלו להיות חתולים בוגרים ובריאים בעזרת טיפול מסור מצד אימם אך מיעוטם ידרוש את תשומת ליבכם ועזרתכם. במאמר זה מפורטות נקודות מפתח בטיפול בגור חתולים יתום: מהו גור חתולים יתום, איך להעריך את גיל גור החתולים, מה אפשר לתת לגור חתולים לאכול, איזה טיפול רפואי נחוץ לגור חתולים ועוד פרטים חשובים.

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה24/01/131472 צפיות
עם הגעת גור כלבים חדש לביתכם אתם עומדים בפתחה של תקופה חדשה ושאלות רבות עולות- האם הוא גור כלבים בריא? במה מאכילים גורי כלבים? איזה טיפולים צריך גור כלבים? איך מחנכים גור כלבים לעשיית צרכים מחוץ לבית? מה צפוי לנו בתקופה הקרובה? מאמר זה יענה על כל שאלות אלו.

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה28/10/121426 צפיות
מהו שבב זיהוי אלקטרוני לכלבים? מה עלינו לעשות כאשר אנו מוצאים כלב משוטט? כיצד ניתן לאתר את בעליו? איך השבב זיהוי פועל למעשה? תשובות לשאלות אלו ולשאלות חשובות נוספות - במאמר הדן בנושא שבב זיהוי אלקטרוני לכלבים.

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה28/10/121171 צפיות
מהי בעצם תולעת הפארק? כיצד נדבקים בה? למה הנושא כל כך חשוב עבורנו, בעלי הכלבים? תשובות לשאלות חשובות אלו ועוד רבות במאמר הבא הדן בתולעת הפארק, דרכי ההדבקה, אבחון, טיפול ומניעה.

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה13/09/122028 צפיות
נושא המתת החסד לכלב או לחתול הוא רגיש, מורכב וחשוב. מאמר זה שופך אור על נושא המתת חסד לכלבים או לחתולים ומכיל תשובות בנוגע לזמן הנכון לבחירה באפשרות זו, הסבר על התהליך עצמו ועוד מידע חשוב.

מאת: ד"ר שחר מירוןוטרינריה13/09/121258 צפיות
חיסונים מהווים טיפול רפואי מונע והם נחוצים בכדי לשמור על בריאותו ואיכות חייו של החתול. המאמר עונה על שאלות שונות בנושא ובינהן: כיצד חתולים נחשפים לגורמי מחלה, איזה חתולים צריך לחסן, בנגד איזה מחלות מחסנים חתולים, מהו פרוטוקול החיסונים המומלץ לחתול ועוד.

מאמרים נוספים בנושא וטרינריה

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/01/197378 צפיות
אם היינו יודעים כמה חתולים וכלבים מומתים כיוון שהתרבותם אינה נעצרת על ידי עיקור וסירוס.. כלבים וחתולים רבים משוטטים ברחובות וחלקם לצערנו עשויים למות באופן טבעי בשל קשיי ההישרדות בחוץ. אם יש לכם כלב או חתול, זו אחת ההמלצות החמות שהיינו מציעים לכם לעשות.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/12/187505 צפיות
מגוון בעלי חיים יוכלו לתת מענה מעולה לרצון לגדל חיית מחמד בבית. אך מעטות באמת יענו על הצורך של בני הבית שזה דבר עיקרי ולא פחות חשוב מכל פרמטר אחר כאשר מתכוונים להביא חיית מחמד לביתכם.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה30/09/187662 צפיות
חיית החמד שלכם, בריאותה אינה שונה משל כל יצור חי אחר כולל אותנו בני האדם. כאשר אנו בוחרים ווטרינר/ מרפאה ווטרינרית לחיית המחמד שלנו אנחנו צריכים להתחשב במגוון פרמטרים מעבר לנוחות או שמועות חיוביות שמפה לאוזן. במאמר שלפניכם נרחיב על כך.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה27/06/187975 צפיות
למה למעשה כל כך חשוב שיהיה ווטרינר קבוע לחיית המחמד שלך? או לפחות מרפאה קבועה? מאותה הסיבה שחשוב שלנו תהיה מרפאה קבועה ורופא מטפל קבוע...וזה לא רק נוחות האמינו לנו..

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/05/188063 צפיות
כשחיית מחמד מצטרפת למשפחה תאמינו לנו... החיים בבית יהיו הרבה יותר מהנים! התענוג שבחזרה הביתה, לטפל בהנאה, להאכיל ולטפח אין הרבה רגעים שישתוו להרגשה הנהדרת הזאת. עם כל ההנאה והקסם שבהחלט יש בדבר חשוב מאוד לברר מספר דברים.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה29/03/188132 צפיות
כמו בכל דבר בחיינו לפני שאנו לוקחים החלטה משמעותית אנחנו חייבים לוודא שמרבית הפרמטרים מתאימים לציפיות שלנו . כך גם באימוץ כלבים, נורא מתחשק לכם שכלב יפה ומתוק או גדול וקשוח יתרוצץ בחצר ביתכם אך חשוב לוודא מספר דברים קודם לכן.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה28/02/184198 צפיות
היפוך קיבה קורה כאשר כלבים בולעים אוויר תוך כדי ארוחה ובאופן כללי ולא מצליחים לשחררו מה שגורם לקיבה להסתובב ונוצרת חסימה בזרימת הדם שעשויה להגיע עד למצב של נמק ולמקרי מוות. באם הכלב לא יטופל באופן מידי הוא יהיה בסיכון שעשוי להוביל למותו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica