חפש מאמרים:
שלום אורח
24.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עו"ד אלון וניני - מהם תקנות הקהל?


תקנות הקהל- תקנות של הגוף המתמנה ע"י הציבור לעסוק בנושאים כלכליים הקשורים למנהל ציבורי תקין. הגוף נקרא בני העיר. המקור התלמודי: גוף כלכלי.


תפקיד בני העיר בגביית המס מהקהילה היהודית בימי הביניים
בימי הביניים היהודים מתפזרים בתפוצות, ללא מדינה כאשר המשוואה הייתה זכות ישיבה תמורת כסף. הכסף היווה מס שנתי אשר נגבה בתחילת השנה מהיהודים. ליהודים הייתה בעיה קיומית, שכן ללא כסף הפתרון היה גירוש, ולכן הגוף שקבע את המס והמדיניות הכלכלית היה בני העיר. לכן היה עליהם לווסת את כל הגורמים הכלכליים ולדאוג שאין תחרות, השקעות טובות.

סמכויותיהם: חקיקה בנושאי ממון(לניהול ציבורי תקין), פיקוח על ביצוע התקנות, הטלת קנסות, קביעת מחירי החיטה, ויסות השערים (מטבעות), פיקוח על המשקולות, וביטוח.

כישורים של בן עיר:
הרב אליהו מזרחי מאיסטנבול, אמר כי שבוחרים נציגי קהל יש נטייה לבחור בזקן או עשיר, אך אלו שיקולים לא נכונים, אלא צריך: אדם עם כושר מנהיגות וכריזמה, יש להימנע מחכם הלכה שכן הוא אדם שמה שמעניין אותו זו ההלכה והתורה ולא בטוח שמעניין אותו לטפל בבעיות היום יום של האנשים.

השוואת סמכותם של בני העיר לסמכות החכמים בעניין חקיקתם, התנאי של אישור התקנות : ע"י "אדם חשוב"
העלייה במעמד בני העיר כתוצאה מענייני המס דרשה גם עלייה בסמכותם,ולא היה מנוס מהשוואתם לסמכות החכמים בחקיקתם, בני העיר היו ללא כישורים הלכתיים והביקורת השיפוטית נעשתה ע"י החכמים ב 2 שלבים:
1) ביקורת ע"י אדם חשוב (אדם שהוא מעל אזרח מהשורה אך נחות מחכם הלכה) התקנה תקפה רק ע"י אישורו
2) ביקורת שיפוטית גם על החלטות ה"אדם החשוב"

השלכות ההשוואה בין בני העיר ובין חכמי הלכה:
א. אין למנות אדם שחשוד בעבירה- צריך שבן העיר יהיה ללא רבב, שכן מדובר בעבודה ציבורית (כמו שופט/דיין)
ב.איסור הדלפת מידע- בני העיר לא יכולים להדליף את שיקולי ההחלטות, יש חובת סודיות מוחלטת גם אם יש רב/מיעוט
ג.אין צורך בקניין בכדי לתת תוקף למעשה של בני העיר- כמו שבית המשפט לא צריך קניין לתת תוקף להחלטותיו, גוף ציבורי חייב להראות גמירות דעת ולכן אין צורך בקניין, חזקה על נציג ציבור שהוא בעל גמירות דעת.

הכישורים של "אדם חשוב"
יש צורך שהוא יהיה בעל חוכמה הלכתית, וגם עוסק במנהיגות ציבורית, היה עליו לעבור מבחן בפני חכם הלכה גדול שהיה מסמיך לו את הסמכות של אדם חשוב. המשכורת : הקלות מס

4 כללי על שהנחו את החכמים בביקורת השיפוטית:
1) אין להתקין תקנה העלולה לפגוע ברמה המוסרית של הציבור- דוגמה מהשו"ת של הרשב"א- בספרד ביטלו את המשרה של שומר מוסר משיקולים כלכליים, אך הרשב"א החליט שהמוסר עולה על הכלכלה, ולכן השאיר את המשרה בתוקף.

2) התקנה צריכה להיות תקנה שהציבור יכול לעמוד בה- תקף גם לגבי חקיקת החכמים, אך אכפו את הכלל לגבי תקנות הקהל בצורה רחבה יותר. פוסקי הלכה היו עושים סקרים האם התקנה היא מוגזמת ופוגעת וכך החילו ביקורת.

3) אין לפגוע באופן שרירותי בזכויות המיעוט- אסור שהתקנה תפגע בצדק-
דוגמה א: שבועת נישום- תמיד יש אפשרות לערער על שומת מס,חכמי הלכה תמיד דאגו לשמר את הזכות לערעור,הנישום היה נישבע שאינו חייב כסף ואז בני העיר חייבים לשנות את השומה בהתאם לשבועה. הייתה עיר שביטלה את שבועת הנישום משיקול כלכלי את התקנה בוטלה(לאחר אישור האדם החשוב) כי היא נוגדת את הצדק.
דוגמה ב: מס כפול- נגע למיעוט העשירים ששילמו מס כפול, הרב אור זרוע קובע שיש להגיע להסדר על אף אישור, האדם החשוב שצידד ברב.

4)  אין חקיקה למפרע- יהודי שעבר מקהילה לקהילה באמצע שנת המס, והקהילה דרשה ממנו מס שנתי למפרע, למרות ששילם כבר מס בקהילה הקודמת, קבעו שאין מס למפרע ויש לעשות חישוב המסדיר זאת בצורה שלא תפגע בצדק.

* השופט אלון בפס"ד וילוז'ני- הצינור הרצוי לקבלת המשפט הישראלי במשפט העברי הוא תקנות הקהל, הציע הצעה בנוגע לדיני ממונות. אדם חשוב = מפלגות דתיות, ביקורת שיפוטית- הרב עובדיה יוסף שמתערב מאד בחקיקה.

עו"ד אלון וניני בעל ניסיון בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים. 
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני - פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד אלון וניני מתמחה בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים. 
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני מספק פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד אלון וניני

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי03/04/141085 צפיות
פרשת הרצח בברנוער ארעה בתאריך 1.8.09 בעת פעילות שנערכה בבית אגודת הלהט"ב בת"א. אל המקום נכנס אדם רעול פנים וירה למוות במדריך ובנערה שנכחו במקום, פצע עוד כעשרה בני אדם ונמלט מהמקום. במהלך החקירה קיבלה המשטרה מידע מצעיר אשר סייע לחשודים ברצח, ובתמורה למידע שיספק להם, ביקש מעמד של עד מדינה. השבוע, לאחר שהוכחה התנהלות בעייתית מצידו של עד המדינה, ההסכם בוטל.

מאת: עו"ד אלון וניניפלילי27/02/147515 צפיות
כידוע, עד מדינה הוא אדם שהיה שותף לעבירה כלשהי, הסכים להודות בחלקו בעבירה וגם הסכים לשמש עד ולסייע למשטרה בחקירה שלה את המקרה, נגד שותפיו לעבירה. לאחר בחירת עד מדינה, נחתם עמו הסכם מול המדינה.

מאת: עו"ד אלון וניניפסקי דין08/01/148135 צפיות
חוזה יכול להיכרת בהתנהגות, על כן הקיבול יכול שיהיה לאו דווקא בהודעת הניצע שנמסרה למציע, אלא גם במעשה לביצוע החוזה או בהתנהגות אחרת. יש צורך בגמירות דעת לשם כך.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי20/11/131227 צפיות
כאשר רשויות החוק שוקלות אם לתת לחשוד מעמד של עד מדינה, הן צריכות לפעול לפי שיקולים מסוימים, הרלוונטיים למקרה הספציפי. ריכזנו כמה מהם כאן.

מאת: עו"ד אלון ונינידיני חוזים16/10/132459 צפיות
סעיף 1 בחוק החוזים קובע כי חוזה נוצר בדרך של הצעה וקיבול ע"פ הוראות חוק החוזים. הבעיה: ביטוי התופעה החוזית באמצעות מונחי הצעה וקיבות אינו תמיד מציאותי. דוגמא: מקח וממכר בשוק שבמסגרתו מנסה ואף מצליח הקונה להוריד את המחיר הראשון שנקב המוכר.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי08/09/131645 צפיות
התועלתנות היא תפיסה פילוסופית-אתית שנוצרה על ידי ג'רמי בנטהם ותומס מיל. זוהי אחת הגישות שמנסות לענות על השאלה המרכזית באתיקה: מהו המעשה הראוי לעשותו?

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומנהל05/08/131740 צפיות
ישנה טענה לפיה חובתו המוסרית של מנהל היא לדאוג לרווחים לבעלי המניות. מנהל הפועל למען מטרות אחרות (מתןך מה שמכונה "אחריות חברתית"), הוא בלתי מוסרי ואנטי דמוקרטי. נבחן כיצד מנמק הכלכלן מילטון פרידמן את הטענה הזו.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/231593 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212067 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/211922 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211573 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211250 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201797 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201525 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica