חפש מאמרים:
שלום אורח
27.07.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אומנויות הקרב-בו-ג'יטסו

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה03/11/20091189 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

אומנויות הקרב – בו-ג'יטסו

החל מימי תקופת הביניים המאוחרת, למדו הסמוראים סודם של אומנויות הקרב ("בו-ג'טסו" או "בו-דו") במסגרת בתי ספר המסורתיים ("ריו" או "ריוהא"). מערכת בתי הספר שקיימת עד היום לדוגמא בקראטה, מוצא את שורשיו בתקופת הביניים המוקדמת ויש דומה אם כי לא מוחלט באומנויות לחימה של סין,קוריאה ווייטנאם. מושג "ריוהא" מורכב משני סימנים: "ריו" שפירושו "זרם" ו"הא" שפירושו "בית ספר". הכוונה כאן היא לשיטת העברה של מורשת הבו-ג'יטסו הזמן לדורות הבאים. מילת "בו-ג'יטסו" מורכב גם הוא משני סימנים: "בו" – פירושו "לחימה,משתייך ללחימה" ומילת "ג'יטסו" שפירושה "אומנות, יכולת, שיטה". מושג ה"בו-ג'יטסו" כולל בתוכו את כל המגוון של אומנויות הקרב בכל חלקי החיים – מלחמה בין מדינות, פיקוד על צבא או קרבות בין אנשים בודדים.

מנזוקו-בו-גיטסו

מושג "מנזוקו-בו-ג'יטסו" מאחד כל שיטות הקרב אשר היו קיימות לפני שהוקמו בתי ספר הראשונים, כלומר מעת העתיקה ועד למאה 13-14. "מנזוקו-בו-ג'יטסו" מייצג תחילת דרך של התפתחות אומנויות הקרב. באותה תקופה, שיטות לחימה וטקטיקות לחימה היו בשלבים בסיסיים של התפתחותן. הם לא היו מסודרות ובאותה תקופה התחילו לעבור מיון והתנסות מעשית. לפיכך עד סוף מאה ה-13 בעיקר התבססה רק שיטה אחד של בו-ג'יטסו – סומו (לחימה ללא נשק ובגדים). חוץ מסומו הגיעו לשלבי התפתחות גבוהים יחסית אומנות החץ וקשת – קיסא, ולחימה בשריון – קומיוטי או יורוי-גומי. אומנויות לחימה אחרות לא היו מפותחות בהשוואה לתקופה מאוחרת יותר והיו קיימות במצב בסיסי. כאשר מדברים על תקופה זו של התפתחות אומנויות לחימה יש צורך להיזכר בקאמבו – ריקוד פולחן עם חרבות. קאמבו מקושר מאוד עם הכת של חרב של דת יפנית לאומית – סינטו. ייתכן שחוץ מפונקציות הדת, ריקוד הקאמבו שימש ללימוד אומנות החרב. מאוחר יותר,ריקודי הקאמבו נכנסו למספר שיטות מסורתיות ולכמה מאסקולות של קאן-ג'יטסו (אומנות החרב).

תקופה זו מאוד חשובה בהיסטוריה של אומנויות הקרב ביפן. אומנם הם היו במצב בסיסי,אבל בעת זו החל התבססות של מעמד של הסמוראים,אשר הפך בהמשך לכוח המוביל של מסורת הלחימה ביפן ומפתח ראשי של שיטות הבו-ג'יטסו. בנוסף,מלחמות עם עינים, קרבות בין צבאות הסמוראים, התנגשויות עם קוריאנים ומונגולים היו ברירה טבעית שהעביר אומנויות הקרב לרמה אחרת, הפך אותם ליעילות יותר. כמו כן התחילו ראשי הצבא ביפן להכיר באותה תקופה יסודות הלחימה שהתפתחו בסין. מדובר על ספרי לחימה "סון-צזי","או-צזי" ואחרים אשר הפכו עם הזמן ליסוד תאורתי שך אומנויות הקרב מסורתיות. כך בכל אומנויות הקרב מסורתיות נמצאות פרשנויות שונות של סון-צזי.

ריוגי-בו-ג'יטסו

בהיסטוריה של בו-ג'יטסו היפני תחילתה של מאה ה-14 מסומנת בהופעתן של אסקולות (ריוהא או ריוגי) אומנויות הקרב הראשונות, אומנם עד היום ישנם חלוקי דעות בשאלה של תאריך מדויק של הופעתן. עד היום בסימן שאלה שמה של אסקולה הראשונה שהופיע. חוקרים רבים נותנים זכות קדימה לשיטת נאן-ריו שנוסדה על ידי נזיר בשם דז'יון שממנה התפתחו אסקולות גדולות אחרות.

לאחר נאן-ריו התפתחות של אסקולות בו-ג'יטסו החל כמו גל צונאמי. לקראת סוף מאה ה-14 על פי עדויות כבר היו כ-9000 בתי ספר לאומנויות הקרב. בעופן טבעי החל יסודם של בתי הספר לאומנויות הקרב כיוון שבאותה תקופה ביפן התבסס מעמד של הסמוראים אשר החלו בשליטה צבאית על המדינה ברשות משפחת אשיקאגה, אשר סוקלו ניסיון של הקיסר שוב להתחיל לשלוט במדינה. תחילתו של שוגונאת – הממשל צבאי, נתן לסמוראים חיזוק של מעמדם וכן התיחסות שונה לאומנויות הקרב, אשר הפכו למיומנות מיוחדת ואפילו קדושה.

מאוחר יותר,בסוף מאה ה-15,חלוקה של המדינה לנסיכויות פאודליות קטנות אשר נלחמו זו בזו טרמה גם כן לשיפור וביסוס של אומנויות לחימה והפך אותן לאסקולות עצמאיות שהתפתחו בתוך משפחות פאודלים ושירתו את בעליהם בשדות הקרב. תחרות חזקה בין לוחמים בשדה הקרב כאשר עליונות צבאית היתה נושא של השרדות דרשה מהסמוראים מאמצים מנטלים ופיזים רבים על מנת לשפר את מיומנותם. שיטות לחימה שונות עברו מיון קפדני בשדות הקרב,דבר שאפשר לבחור טכניקות יעילות אשר לאחר מכן סודרו בתוך שיטות מסורתיות והועברו לדורות הבאים של הלוחמים.

תנאים שונים בהם התפתחו שיטות אומנויות לחימה כגון: אזור,זמן,השפעה של גורמים חיצונים רבים, מקור של המייסד גרמו לכך שהתפתחו אסקולות שונות שלא היו דומות אחת לשניה. מצד שני כל אומנויות הקרב – בו-ג'יטסו, ללא קשר לסוג היו מאוד שלמות מבחינת הסדר בשיטה. שיטות ניהול קרבות וצבא, אומנות לחימה עם חרב או נשק אחר, ריגול או שיטות מודעין היו מבוססות על רעיונות,עקרונות או פילוסופיה זהות. לא סתם בתקופת ימי הביניים אסטרטגיה צבאית וסייף חרבות נקראו במונח זהה – "הייהו" –"חוק הלחימה".

שינבו-ג'יטסו

 בשנת 1868 נכנסה יפן לתקופת התפתחות חדשה. במסגרת המהפכה הבורגנית מיידזי-אישין נפלה השליטה של שוגונים משפחת טוקוגאווה וכך הסתיימה תקופה של שליטה צבאית על ידי הסמוראים. חוק משנת 1871 הודיעה על פירוק של ארגוני צבא של הסמוראים וגם ביטל כל ההטבות של הסמוראים. יפן נפתחה למערב והחלה ברפורמות שמטרתן היה להקטין פערים שבין יפן למדינות מערב מפותחות ובראש ובראשונה מבחינה טכנולוגית. כתוצאה מכך אומנויות הקרב הבו-ג'יטסו מצאו את עצמן במצב מדאיג. אם העלמותם של הסמוראים הן נשארו ללא בסיס חברתי. בתקופת המייג'י ג'יו-ג'יטסו הפך מאומנות לחימה של בני האצולה לעממי יותר אבל עדיין שימש צרכים של צבא. בתקופה זו,כל חייל או שוטר היה מחויב בלימוד הג'יו-ג'יטסו. חידוש טכני ורפורמות צבאיות דוגמת צבאות המערב הפכו חלק של אומנויות הקרב לשאריות מיותרות שלא נתפסו באותה תקופה אפילו כמורשת היסטורית. הצורך לרפורמות ושינוי תפיסה של בו-ג'יטסו היה הכרחי. בחלקה השני של מאה ה-19, בשנת 1866 ייסד ג'יגירו קאנו בית ספר לחימה שקיבל שם קודוקאן ג'ודו. בהתחלה בית ספר שלו נחשב לעוד שיטה של ג'יו-ג'יטסו אבל מהר מאוד התגלה שאסקולה זו שונה בהרבה מאסקולות מסורתיות. אומנותו התבססה על עקרונות הג'יו-ג'יטסו אבל טכניקות מסוכנות לחיים לא נכללו בשיטה. בסוף מאה ה-19 תחילת מאה ה-20 פרט לבודו נוסדו אומנויות לחימה חדשות ולא אופייניות ליפן כגון: ג'וקן-ג'יטסו,טוסו-קאטו (שיטת קרב מגע של טיבה סאנסו),טאיהו-ג'יטסו (שיטת מעצר של המשטרה),קאיבו-סוהו (לחימה באלה) ואחרים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

דר' דוד דרפק
חגורה שחורה דאן 6
בג'יו-ג'יטסו
http://www.lehima.org

מטפל בכיר בדיקור קוריאני בשיטת סאעם

http://www.dikur4u.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת דוד דרפק

מאת: דוד דרפקרפואה משלימה07/11/171397 צפיות
לפני כ- 400 שנים, בתקופת שושלת קוריאנית ג'וסון , לאחר התבודדות וסגפנות של 13 שנים במערה, המציא, תוך שימוש בתורת היין ויאנג, וחמשת האלמנטים, נזיר המוכר בשם סאעם, את נוסחאות הדיקור החדשות. עם שיטת הדיקור שהמציא אשר הייתה ייחודית וחדשנית, הוא טיפל בהצלחה באלפי חולים. לפניו, תורת היין והיאנג, ותיאוריית חמשת היסודות (אלמנטים), מעולם לא היו כל כך ברורות ושימושיות לטיפולי אקופונקטורה. למרבה הצער, ספריו ורישומיו של נוסחאות וטיפולים נקברו ברעידת אדמה, ולא התגלו עד לשנות ה-50 של מאה ה-20.

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה25/09/132398 צפיות
מאמר זה הוא חלקו הראשון של עבודה רבת שנים שמתרכזת בחיפוש אחרי סודות של אומנות לחימה יהודית. קשה לאמין שלא היה דבר כזה, אבל מצד שני גם אין כל זכר לכך. המסע הוא ארוך ואולי גם אין לו סוף.

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה07/01/111352 צפיות
איך לבחור אומנות לחימה המתאימה לילדים? שאלת השאלות של הורים.

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה07/10/091300 צפיות
אומנויות לחימה לילדים. ג'יו ג'יטסו כמקור ללימוד אומנויות לחימה לילדים. הורים וילדים ביחד.

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה02/10/091632 צפיות
ג'יו-ג'יטסו כמקור של אומנויות לחימה רבות. היסטוריה,עקרונות ויסודות השיטה.הבדלים בין שיטות שונות.

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה02/10/091267 צפיות
שיטת הלחימה ככלי לפיתוח רוח לחימה וחזרה לשורשים.

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה02/10/091379 צפיות
מה הם אומנויות לחימה? איך נוסדו והתפתחו? מה הבדל בין מזרח למערב?

מאמרים נוספים בנושא אומנויות לחימה

מאת: ליאת מנדלסוןאומנויות לחימה02/10/132460 צפיות
לא פשוט לחיות בתחושת פחד באופן יומיומי בין אם מדובר על חשש כאשר הולכים ללימודים, מטיילים עם הכלב ברחוב או שפשוט לא מרגישים בנוח מספיק ללכת למועדון. אז מה עושים? ובכן, על מנת לפתור את הסוגיה הנ"ל ולשנות אותה מהשורש, ישנה אפשרות יוצאת מן הכלל היכולה לשפר באופן יוצא דופן את תחושת הביטחון וכן, להקנות ללומדים אותה שיטות הגנה עצמית יעילות ביותר.

מאת: דוד דרפקאומנויות לחימה25/09/132398 צפיות
מאמר זה הוא חלקו הראשון של עבודה רבת שנים שמתרכזת בחיפוש אחרי סודות של אומנות לחימה יהודית. קשה לאמין שלא היה דבר כזה, אבל מצד שני גם אין כל זכר לכך. המסע הוא ארוך ואולי גם אין לו סוף.

מאת: ליאת מנדלסוןאומנויות לחימה09/09/131941 צפיות
ניתן למצוא כל מיני שיטות של אומנויות לחימה אשר קיימות שנים רבות אך ניתן למצוא שיטה אחת ומיוחדת שנחשבת כבעלת יתרון על אחרות – שיטת קרב המגע. רגע לפני שנדבר על היתרונות של השיטה, בואו נברר קצת אודות ההיסטוריה שלה.

מאת: מיכאל רומנסקיאומנויות לחימה15/07/131975 צפיות
ההיסטוריה של אומנויות הלחימה ארוכה ועשירה. למרות שחלק גדול מאומנויות אלה הגיעו מהמזרח הרחוק, הרי שכיום ניתן ללמוד מגוון של שיטות וטכניקות שהתפתחו והשתכללו בעולם כולו. אומנויות לחימה ידועות בתרומתן העצומה לחיזוק הביטחון העצמי, שיפור הקואורדינציה, שיפור הכושר הגופני, והן כמובן מקנות את היכולת הטובה ביותר להגנה עצמית במצבי חירום.

מאת: ליאת מנדלסוןאומנויות לחימה08/07/131874 צפיות
עם זאת חשוב לציין שהאימונים אינם אותו הדבר אצל כל קבוצה וקבוצה. לדוגמא: אם מגיעים בני נוער הרי שהמדריכים מתמקדים איתם ומלמדים אותם תחומים שונים לעומת אנשים בשלב השלישי לחייהם. על מנת להצליח למצוא את המקום הטוב ביותר ללמוד בו את שיטת קרב המגע מומלץ לבצע סקר שוק מעמיק ובו לבדוק אודות המקום, האם למקום יש את הרישיונות הנדרשים, האם למקום יש מדריכים מנוסים וכמובן האם המחיר שנלקח מהחניכים הוא מחיר הוגן ולא פחות חשוב מכך – מחיר משתלם.

מאת: נטלי אלוניאומנויות לחימה03/05/131877 צפיות
אומניות הלחימה הסינית הם הראשונות ואלו היו מודל ודוגמה לאומניות לחימה בכל העולם וגם בארצות המערב. מדרכים להגנה עצמית התפתח מאוד הנושא של אומניות לחימה לכיוון ספורטיבי חדשני.

מאת: ליאת מנדלסוןאומנויות לחימה21/04/131759 צפיות
אין דבר יותר נורא מלשבת בבית ולפחד לצאת לקנות משהו מהמכולת רק בגלל שחשוך מעט בחוץ וכעת מסתובבים יותר אנשים חמומי מוח. אין יותר מתסכל מכך שהכלב מיילל כי הוא רוצה לצאת לטיול בחוץ אך אתה מפחד לקחת אותו לטיול ארוך. אחד הפתרונות הטובים ביותר לבעיה היא שיטת קרב המגע.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica