חפש מאמרים:
שלום אורח
20.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

בארי בן זאב - על המצע של שלי יחימוביץ

מאת: בארי בן זאבפוליטיקה 23/01/20138260 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

זה מכבר נחשפנו לתכנית הכלכלית שהציגה לציבור הבוחרים מפלגת "העבודה" בראשות שלי יחימוביץ ובפוסט שלפניכם הייתי רוצה לתת את הדעת על כמה נקודות מרכזיות שאותן אני מבקש לנתח מנקודת ראות כלכלית-מקצועית גרידא:

מאת: בארי בן זאב

1. גודל התקציב

בשורה התחתונה צריך לזכור שכל עוד מקבלי ההחלטות לא מגדילים את אחוז הגירעון הרי שכל משק יכול להתנהל עם תקציב גדול או קטן יותר – כאשר הדבר תלוי בראש ובראשונה בהשקפת העולם של הממשלה. במקרה דנן מציעה למשל שלי יחימוביץ להגדיל את התקציב וזאת בניגוד לפילוסופיה הניאו-ליברלית שמשלה בכיפה בשלושת העשורים האחרונים (מאז ימיהם של רייגן בארצות הברית ותאצ'ר בבריטניה.)

בסופו של יום, מדובר פה על שתי גישות סותרות המנוגדות זו לזו. גישה אחת טוענת שעל מנת להבטיח את צמיחתו של המשק, חייב התקציב להיות קטן ככל הניתן וזאת בניגוד למחקרים אחרים המוכיחים שכל עוד אחוז הגירעון במשק נותר קבוע, אין מניעה להגדיל את התקציב (ללא הגדלת הגרעון) על מנת להגדיל את היקף השירותים החברתיים המוענקים לאזרח על ידי המדינה, וזאת תוך שימת דגש על השקעה גדולה יותר בהון האנושי – בחינוך, בבריאות וברשת בטחון חברתית גדולה יותר. במילים אחרות, לא ניתן לומר באופן ודאי כי התקציב שמציעה שלי יחימוביץ' יפגע בשיעור הצמיחה של המשק.


לשם השוואה והמחשה ניתן להתייחס לבחירתו של הנשיא הברזילאי לשעבר לולה דה סילבה לתפקיד לפני כעשור. עם בחירתו סברו רבים כי עברו הסוציאליסטי והתכנית הכלכלית-חברתית אותה ביקש ליישם יפגעו בצמיחתה של ברזיל אך בפועל קרה ההפך המוחלט: ברזיל צמחה והפכה לאחת המעצמות הכלכליות הבולטות והמובילות בתבל. לולה דה סילבה נקט במדיניות סוציאל-דמוקרטית והרחיב את השרותים הניתנים למעמדות הנמוכים.ברור ונהיר הוא שלא ניתן להשוות בין כלכלת ברזיל לכלכת ישראל, ואף על פי כן, מדובר בנקודה מעניינת למחשבה.

2. המאבק בפשיעה הכלכלית ובהון השחור

זהו אחד הנושאים הבולטים בתכניתה הכלכלית של יחימוביץ ויש לברך על כך. המלחמה בפשיעה הכלכלית במדינת ישראל – החל ממעלימי המס הקטנים והבינוניים ועד למשפחות הפשע ולמעלימי המס הגדולים ביותר נמצאת כיום רק בחיתוליה. מדובר על אחד התחומים הקריטיים ביותר לעתידו של המשק הישראלי ומכאן שעל המדינה להקצות לנושא משאבים נוספים הן בעובדי רשות המיסים וביחידות מקצועיות במשטרת ישראל.  חשוב לציין כי הניסיון מלמד כי המלחמות בהון השחור הוכיחו את עצמן בעיקר במדינות שבהן אחוזי המיסוי השולי היו סבירים וזאת משום שרק מיסוי שולי סביר מעודד גבייה ולמעשה מפחית את המוטיבציה להעלים מיסים מלכתחילה.

3. היקפי המיסוי


אם כבר במיסוי עסקינן, הרי שלא ניתן להתעלם מההצעות מרחיקות הלכת של יושבת ראש מפלגת העבודה בכל הנוגע להעלאת מס החברות והגדלת היקפי המיסוי על שכר של מעל 50,000 שקלים – שתי ההצעות מסוכנות למדי שאף עלולות לפגוע בצמיחתו של המשק.

ראשית, העלאת מס החברות מעבר לרמתו הנוכחית עלולה להבריח ממדינת ישראל חברות הפועלות בישראל. שנית, הגדלת המיסוי על שכר חודשי של מעל 50,000 ש"ח לחודש מהווה אנטי תמריץ לעובדים מוכשרים. פגיעה בתמריץ לעבודה של סקטור השכירים בעלי משרות של בין 50-ל-75 אלפי שקלים תפגע בצמיחה. בה בעת, יישום של מס יסף להכנסה מעל 1 מיליון ש"ח לשנה היא הגיונית ולא אמורה לפגע בצמיחתו של המשק.

4. שכר הבכירים

הצעתה של שלי יחימוביץ להגביל את שכר הבכירים לכדי שיעור של פי 50 ממשכורתו של העובד הזוטר ביותר היא קודם כל ולפני הכל נושא ערכי שאפשר להתנגד או לחילופין להסכים לו אך יש לזכור כי בטווח הרחוק הוא לא ישפיע על הצמיחה העתידית של מדינת ישראל לכאו או לכאן.

5. בנייה מסיבית של דיור ציבורי

הפנית משאבים ופתרונות שיאפשרו לשוק המוסדי להשתתף במימון של בניה לדיור ציבורי הוא מהלך בכיוון הנכון. אין כל ספק שמהלך כזה יבלום את עליית מחירי הדירות ויגדיל את ההיצע הקיים במשק. אני מאמין כי השכרת דירות במחיר מפוקח לטווח ארוך לזוגות צעירים הנה בבחינת מהלך מבורך משום שמדובר על אינטרס עליון של הכלכלה הישראלית.

למרבה הצער, הרי שלאורך השנים לא השכילו ממשלות ישראל (ובמיוחד אלו שכיהנו מתחילת המילניום הנוכחי) להציג פתרון מקיף של ממש לבעיית הדיור במדינת ישראל ולמעשה פגעו במידה רבה בדור הצעיר שנאלץ להתמודד עם קשיי פרנסה וזאת מבלי שיוכל להרשות לעצמו לרכוש דירה גם אחרי שנים של נישואין.יש לציין שההוצאה על דיור היא ההוצאה הכבדה והמשמעותית ביותר הרובצת לפתחה של המשפחה הממוצעת בישראל. הורדת ההוצאה הכוללת על דיור תייטיב עם משפחות מעמד הביניים ויאפשרו למשפחות אלו לעלות ברמת חיים,דבר שיביא לגידול בצמיחה.

בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות
בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל.
בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל.
פרטי קשר:
אימייל: barry@woolfson-c.com
טלפון: 0544-976500

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל.


אתר הבית: woolfson-c.com
אימייל: barry@woolfson-c.com
טלפון: 0544-976500

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת בארי בן זאב

מאת: בארי בן זאבעסקים, מימון וכספים05/06/131335 צפיות
באופן טבעי, הציבור הישראלי מאוכזב מהתקציב הראשון שהעביר שר האוצר החדש יאיר לפיד. במאמר שלפניכם אבקש לנתח את המשמעות שמאחורי הצעדים השונים בהם בחר לנקוט לפיד.

מאת: בארי בן זאבהודעות לעיתונות - כללי05/05/131183 צפיות
המשבר הנוכחי בקפריסין מחזיר אותנו מיד לראשית שנות ה-80 אשר במהלכן שרר במדינת ישראל משבר כלכלי קשה. כשמדינה נקלעת לגירעונות גבוהים, כאלה המעמידים בסכנה את יכולתה לשלם את חובותיה הן לבעלי החוב בתוך המדינה והן לבעלי החוב מחוצה לה, הרי שעליה לנקוט בצעדים דרסטיים על מנת למנוע פשיטת רגל.

מאת: בארי בן זאבעסקים, מימון וכספים04/04/131087 צפיות
בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל. בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל. פרטי קשר: אימייל: barry@woolfson-c.com טלפון: 0544-976500

מאת: בארי בן זאבפיננסים וכספים - כללי 26/02/131108 צפיות
על אף ההסכם שנחתם בין המחוקקים הדמוקרטיים לעמיתיהם הרפובליקניים, אשר מנע הלכה למעשה את ההדרדרות מהצוק הפיסקלי, הרי שגם היום עומדים בפני ארצות הברית שורה של אתגרים כלכליים כבדי משקל. ואף על פי כן, נדמה לי כי עוד מוקדם להספיד את וושיגנטון.

מאת: בארי בן זאבהודעות לעיתונות - כללי12/12/121210 צפיות
זה מכבר גבר ברק אובמה על מיט רומני ונבחר לכהונה שנייה, ואחרונה, כנשיא ארצות הברית בטרם ייאלץ לפנות את כסאו בינואר 2017. טרם ברור לחלוטין כיצד יגיב הציבור האמריקאי לחלוקה החברתית-דמוגרפית ששיקפה מערכת הבחירות האחרונה, אך כבר עכשיו ברור שהאתגר הקריטי ביותר שעומד לנגד עיניהם של הדמוקרטים והרפובליקנים כאחד הוא הצוק הפיסקלי שמחייב פתרון מיידי.

מאת: בארי בן זאבעסקים, מימון וכספים08/11/121421 צפיות
זה מכבר ציינו בארצות הברית את יום השנה הרביעי לקריסתו של בית ההשקעות ליהמן ברדרס אשר הגיש בקשה רשמית לפשיטת רגל בספטמבר 2008. על מנת להבין כהלכה את השתלשלות העניינים שהובילה לקריסה של ליהמן, כמו גם את ההשפעה הקולוסולית שהייתה למהלך הזה על המערכת הכלכלית הגלובלית, ראוי לעשות טיול קצר במנהרת הזמן לאמצע המאה ה-19, היישר אל הימים בהם הוקמו בתי ההשקעות המוכרים והבולטים ובראשם גולדמן-סקס, ליהמן ברדרס.

מאת: בארי בן זאבעסקים, מימון וכספים17/10/121359 צפיות
מדד קייס-שילר, הקרוי על שמם של הפרופסורים קרל קייס ורוברט שילר, מהווה אינדיקטור יעיל למעקב אחר מחירי הנדל"ן למגורים בארצות הברית. בעקבות פרסומו האחרון של המדד לאחרונה, נרשמה בשוק האמריקאי אופטימיות זהירה שראוי לתת עליה את הדעת.

מאמרים נוספים בנושא פוליטיקה

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 01/07/231439 צפיות
הרצון לרצות את כולם, הוא באיזשהו מקום שאיפה טבעית של האדם, ובוודאי לכל נבחר ציבור, אשר רוצה לגייס סביבו תמיכה רחבה, אהדה גדולה, ולגלוש על גלי האהבה של ההמון (אלא אם מראש בחר לעצמו אג'נדה קונטרוברסלית בהגדרה). אך לעיתים, לא רק בפוליטיקה, גם בחיים, אחת ההחלטות הכי קשות שיש לקבל היא החלטה "איזה גשר לחצות ואיזה גשר לשרוף". המדובר לעיתים בהחלטה בלתי נמנעת.

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 18/08/181514 צפיות
העיסוק המדיני-פוליטי, על פי גישתו של אריסטו היא "האומנות השלטת" על כל האומניות האחרות; ברגע שמקבלים את ההנחה כי העיסוק הפוליטי הוא בגדר מעשה אומנות, הרי שמתוקף כך גם מתחייבת המסקנה שהכישרון לעסוק בתחום, אינו נרכש, אלא בהכרח מולד.

מאת: חגי הופרפוליטיקה 10/01/162817 צפיות
הימין מחזיק באידיאולוגיה של ארץ ישראל השלמה שהובטחה לאבות, והשמאל מחזיק באידיאולוגיה של הישמעות לחוק הבינלאומי המורה להשיב שטחים כבושים ולחובה המוסרית שלכל אדם יהיו זכויות בסיסיות, שכוללות גם זכות בחירה וייצוג, אבל אלה ואלה מכופפים את האידיאלים הנעלים שלהם בפני המציאות והריהם ריאליסטים-פרגמטיסטים.

מאת: חגי הופרפוליטיקה 05/07/152667 צפיות
ראשית אומר כי איני חושב שבדברים הבאים אחדש הרבה, שהרי הסכסוך הישראלי-פלסטינאי כה ממשוך שהכול כבר נאמר עליו ותמונת המצב ידועה. ובכל זאת.

מאת: אברהם פכטרפוליטיקה 12/12/138017 צפיות
בכנס, במכללה האקדמית נתניה, שעסקה בנושא של החלטת בג"צ, להדיח ראשי עיר מכהנים, עקב חשדות למעשי עבירה שנעברו לכאורה בתפקידם, השתתפו פרופ' פרידמן, שר המשפטים לשעבר, והשופט העליון אליהו מצא לשעבר. שניהם היו בדעה כי בג"צ הלך רחוק מדי, מעבר לסמכויותיו וגילה אקטיביזם שיפוטי מנוגד לחוק הכנסת. לדעתי – כשנוצר וואקום או לאקונה בחוק או איחור וגמגום מצד הכנסת, יכול בג"צ למלא את החור השחור בהתנהלות הציבורית ובמלחמה בשחיתות בפסיקה אקטיביסטית עד לחקיקה בכנסת.

מאת: אברהם פכטרפוליטיקה 16/05/131886 צפיות
שלטון חזק, שלטון בעל יכולת פעולה רחבה ללא סחיטה ואיומים מצד רסיסי מפלגות, הוא לטובת העם עם ארגז כלים דמוקרטי לשלטון יציב. אחוז חסימה של 4% - אינה המצאה רגעית וכבר דנים בסוגיה זו, מזה שני עשורים. חסימה של מפלגות קטנות – אינה פגיעה במיעוט ולא פגיעה בחופש ההתארגנות או הבעת דעה ועמדה. כדי להתמודד ולהשפיע, אפשר להתאחד, אפשר להתאגד ואפשר גם להצטרף כסיעה למפלגות קיימות. משילות טובה ונמרצת – היא גם צורך וגם הכרח.

מאת: ענת רובינרפוליטיקה 29/03/132202 צפיות
מאות לוביסטים פועלים בכנסת. האם פעולתם טובה היא או רעה?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica