חפש מאמרים:
שלום אורח
25.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עו"ד פלילי על קביעת מתחם העונש ההולם

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי02/06/20131188 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

זה מכבר חתמה פרקליטות המדינה על הסדר טיעון מקל עם קצין שהואשם במסירת מידע סודי ומסווג לקבלנים בצפון – וזאת בתמורה לכסף וטובות הנאה. ככלל, לבית המשפט שיקול דעת רחב עת הוא בא לגזור את עונשו של מי שהורשע בדין. לעיתים הענישה היא מידתית, לעיתים היא חמורה יתר על המידה, בין היתר בגלל ההד הציבורי שנוצר מן הפרשה, ולעתים הענישה מקלה. במקרים שבהם הענישה מקלה הציבור מביע שאט נפש ומותח ביקורת רבה על בית המשפט.

לא להעניש אך ורק למען יראו ויראו

לעיתים הביקורת הזו היא עניינית אולם לטעמנו ברוב המקרים היא מתלהמת, ובאה על רקע אי הכרת הנסיבות הספציפיות לאותו תיק. אי הכרה זו מובילה לעיתים למצב שבו נמתחת על בית המשפט ביקורת גם כאשר הוא החמיר בעונש בעניינו של נאשם. הבעיה, לכאורה, שהתעוררה בגלל שיקול הדעת הרחב הנתון לכל שופט ושופט, טמונה בהיעדר האחידות במדיניות הענישה. אי אחידות זו אינה נהירה לציבור הדורש יותר ויותר עונשים מחמירים, מתוך מחשבה כי אלה ירתיעו עבריינים. בפועל, עם זאת, הניסיון מלמד כי ענישה פלילית למען יראו ויראו אינה בהכרח אפקטיבית.

בגלל אי הבהירות, אי האחידות ושיקול הדעת הרחב שניתן לכל שופט, אשר הובילה לביקורת מצד הציבור ונבחרי הציבור (לעיתים מנימוקים פופוליסטיים גמורים) החליט המחוקק בתיקון 113 לחוק, העונשין אשר נכנס לתוקפו באוגוסט האחרון, להתוות כללים מתוך מטרה להבנות את שיקול הדעת השיפוטי בענישה.

נקבע שהעיקרון המנחה במדיניות הענישה הוא עיקרון ההלימה. על פי העיקרון זה, צריך שיתקיים יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה ובין מידת העונש. בכך נוטש המחוקק את עיקרון ההרתעה כעיקרון מנחה מתוך הכרה בכך שהרתעה אינה מועילה. לפיכך, העיקרון המנחה הוא הגמול שהחברה דורשת מן הנאשם על מעשה עבירה. לאחר מכן על בית המשפט לקבוע מתחם לעונש ההולם.

קביעת מתחם העונש ההולם

בעבירת ההריגה שעונשה ידוע שברף הנמוך בית המשפט נוהג לפסוק לפחות 5 שנות מאסר במתחם הגבוה הוא פוסק 12 שנות מאסר, אלא אם כן מדובר בהריגה שקרובה בחומרתה לרצח שאז נהוג לפסוק 18 שנות מאסר. במקרה זה המתחם יהיה 5-12 שנות מאסר. לצורך קביעת המתחם יתחשב בית המשפט בערך החברתי המוגן שנפגע, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנהוגה ונסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
הנסיבות הקשורות לביצוע העבירה אותן מונה המחוקק הן: האם היה תכנון קודם לביצוע העבירה, חלקו היחסי של הנאשם בעבירה, האם הנאשם הושפע מאחר, הנזק שצפוי היה להיגרם מהעבירה, והנזק שנגרם, המניעים שהביאו את הנאשם לבצע את העבירה, יכולת הנאשם להבין את טיב מעשיו או את הפסול שבמעשיו וגילו, מידת השליטה של הנאשם על מעשיו, מצוקתו הנפשית של הנאשם, אכזריות והתעללות מצד הנאשם בקורבן, או ניצול כוח ומעמד מצידו של הנאשם. בהקשר זה חשוב לציין שנסיבות הקשורות בביצוע העבירה אשר יש בהן להחמיר עם הנאשם, על המדינה לציינם במפורט בכתב האישום, ועליה להוכיח אותם מעל לכל ספק סביר כנדרש במשפט הפלילי.

המשמעות היא שהמדינה לא יכולה לטעון לנזק, או נסיבות אחרות העולות מביצוע העבירה מבלי שהוכיחה וביססה אותן כפי שלעתים נהגה היא לעשות בעבר. כך למשל לא ניתן לטעון לנזק שנגרם כתוצאה מסחר בסמים באופן כללי, אלא על המדינה להוכיח את הנזק הספציפי שנגרם מהתנהגותו של הנאשם מעל לכל ספק סביר.
בשלב השני של קביעת מתחם העונש ההולם על בית המשפט להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה. הנסיבות הן, מידת הפגיעה של העונש בנאשם, לרבות בשל גילו, הפגיעה של העונש במשפחת הנאשם, נזקים שנגרמו לנאשם מביצוע העבירה ומהרשעתו, נטילת אחריות מאמצים לחזור למוטב וחזרה למוטב, מאמצים שהשקיעה הנאשם לתיקון תוצאות העבירה או פיצוי שנתן לנזק (נאשם שהפקיד בקופת בית המשפט כסף לצורך פיצוי ניתן בהחלט להקל עימו), שיתוף הפעולה של הנאשם אם רשויות האכיפה (במקרה זה מודגש, ולטעמנו כראוי שמלחמה על החפות אינה נזקפת לחובת הנאשם), התנהגותו החיובית של הנאשם ותרומתו לחברה, נסיבות חיים קשות שהייתה להן השפעה על ביצוע העבירה, התנהגות רשויות אכיפת החוק כלפי הנאשם (האם הייתה הוגנת, חלוף הזמן מעת ביצוע העבירה ועברו הפלילי של הנאשם.

כאשר באים לקבוע את מתחם העונש ההולם נדמה כי לנאשם יתרון מסוים לחובתו. המחוקק קובע שנסיבות מחמירות עם הנאשם יש להוכיח מעל לכל ספק סביר, ובעוד שנסיבות מקלות יש להוכיח בהתאם לאמות המידה של המשפט האזרחי. לפיכך הנטל להוכיח נסיבות מחמירות הוא קשה יותר.

בחלק השני של הפוסט על הרפורמה במדיניות הענישה בישראל נתייחס בין היתר להצדקות הקיימות לסטייה ממתחם העונש ההולם.

עו"ד לשימוע פלילי שרון נהרי - מהבולטים במשפט הפלילי בישראל.
משרד עו"ד לעבירות פלילים שרון נהרי הוקם בשנת 1998
ומאז עוסק שרון נהרי עורך דין פלילי בתל אביב - באישום פלילי, רישום פלילי, דיני הסגרה, הלבנת הון, עו"ד לחקירת משטרה, קובלנה פלילית ועוד...
לאתר של שרון

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

משרד עו"ד שרון נהרי הוקם בשנת 1998 ומאז עוסק במשפט פלילי , דיני הסגרה, הלבנת הון, עבירות כלכליות ומשפט צבאי (פלילי).

המשרד מונה שלושה עורכי דין צעירים ודינמיים, אשר מתמחים בייצוג נאשמים וחשודים, בעבירות שונות. כמו כן המשרד מטפל גם בחשודים / נאשמים שהם אנשים נורמטיבים ללא עבר פלילי כגון, אנשי עסקים, רואי חשבון, רופאים, מתווכים, עבירות צווארון לבן והלבנת הון, שוחד, עבירות מס ומע"מ ועוד.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד שרון נהרי

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי01/12/13840 צפיות
כתב אישום הוגש לפני מספר ימים לבית משפט השלום בת"א נגד עמוס כהן בן ה-50 ממבשרת ציון. כהן מואשם בעבירות של איומים בכתב לרצוח שרים בממשלה, ח"כים וידוענים מתעשיית הבידור הישראלית.

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי07/10/131038 צפיות
לאחר התאונה המחרידה בכביש 6 שבה נהרגו ארבעה בני אדם, כיוון החקירה של המשטרה הוא גרימת מוות ברשלנות מצד נהג האוטובוס שפגע במשאית. כיוון החקירה הזה נבדק משום שלפי אחת העדויות, התעסק הנהג בטלפון הנייד ודעתו הוסחה. מה המשמעות של המהלך? רבים אינם יודעים מהו ההבדל בין גרימת מוות לבין הריגה. נסביר את כל הנקודות החשובות ביותר אותן יש לדעת אודות גרימת מוות ברשלנות וזאת בהתאם לחוק העונשין.

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי19/08/131051 צפיות
ב-nrg מעריב פורסם כי תושב קריית מוצקין שהיה חייב תשלום מע"מ בגובה 380,000 ש"ח, כתב בשורת התשלום "1 ש"ח", מה שגרר הרשעה בשלוש עבירות שונות מצד בית המשפט. השופט אמר בהכרעת הדין כי ההתנהגות הזו מקיימת "מחשבה פלילית" שמטרתה להתחמק מתשלום מס. מהי אותה מחשבה פלילית?

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי14/07/13942 צפיות
לא לזה ציפו שני צעירים שהגיעו למשטרה במטרה להתלונן על כך שהותקפו לאחר שניסו לסייע לצעירה שהוטרדה. מחקירתם עלה כי דווקא שני המתלוננים אחראים לשרשרת של תקיפות זרים על רקע גזעני בחלקה הדרומי של העיר תל-אביב.

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי02/07/131033 צפיות
אלי האנה, מפתח הגוף הישראלי שנמלט מישראל וויתר על אזרחותו הישראלית לטובת אזרחות אוקראינית נלכד לאחרונה באיטליה ובימים הקרובים תגיש משטרת ישראל בקשת הסגרה רשמית בעניינו.

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי13/06/131016 צפיות
בחלק הקודם שעסק ביסודות העבירה שאותן חייבת להוכיח הפרקליטות מעבר לכל ספק סביר, התייחסנו לרצח בכוונה תחילה ולשלושת המבחנים המצטברים שיש לתת עליהם את הדעת במטרה להשיג הרשעה בעבירת הרצח: הכנה, החלטה להמית והעדר קנטור מצד הקורבן. במאמר שלפניכם נתייחס לרצח תוך ביצוע עבירה או רצח על מנת להקל על ביצוע עבירה, רצח ברשלנות ונדון בשאלה כיצד מתנהלת חקירת רצח.

מאת: עו"ד שרון נהריפלילי25/04/13930 צפיות
בחודש אוקטובר האחרון, צעירים אשר יצאו שתויים ממועדון והכו חסר בית למוות זכו להסדר טיעון מקל ונגזרו עליהם בין 4 ל-8 שנות מאסר. הנימוקים להסדר הטיעון המקל היו נעוצים בעיקר בקשיים הראייתים שהתגלו בתיק והקושי להוכיח כי הצעירים התכוונו להמית את הקורבן. בדברי התגובה להסדר עלו טענות לפיהן שכרות צריכה להיות גורם המחמיר את העבירה ולא גורם מקל הפוטר מאחריות פלילית וכי יש להחמיר עם מי שמבצעים עבירה בהיותם שתויים.

מאמרים נוספים בנושא פלילי

מאת: בנימין קלינגרפלילי01/11/201370 צפיות
כיצד תרגישו אם ביום בהיר אחד ידפקו לכם על הדלת וימסרו לכם ביד "צו הריסה מנהלי"? או אולי תמצאו את צו ההריסה מודבק על המבנה או סתם זרוק בכניסה לבניין. מדובר ככל הנראה על הסיטואציה שלא הייתם מוכנים לה או רוצים להימצא בה. בעקבות הלשנה של "שכנים טובים" או עקב ערנות של מפקחי הבניה זה בהחלט יכול לקרוא גם לך אם בנית ללא היתר. רבים נאלצים להתמודד עם מציאות שכזאת לראשונה, מבלי שיהיו מודעים לזכויות, החובות ודרכי הפעולה הרלוונטיות להם.

מאת: בנימין קלינגרפלילי08/09/201189 צפיות
1. עבירות מינהליות (א) שר המשפטים רשאי לקבוע בתקנות כי עבירה על הוראה שנקבעה בחוק מהחוקים המנויים בתוספת או התקנות שהותקנו לפיו, שאינה פשע, היא עבירה שבשלה ניתן להטיל קנס בדרך מינהלית (להלן - עבירה מינהלית); הקביעה יכול שתהיה דרך כלל, בתנאים או בסייגים. (ב) תקנות לפי סעיף קטן (א) טעונות הסכמת השר הממונה על ביצועו של החוק שלפיו נקבעה העבירה, ואישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת (להלן -הועדה). (ג) נקבע בתקנות לפי סעיף קטן (א) כי עבירה פלונית היא עבירה מינהלית, יחולו הוראות חוק זה גם לגבי עבירה

מאת: בנימין קלינגרפלילי01/09/191568 צפיות
אכיפה שיפוטית סימן ה' לחוק התכנון והבנייה: באחריות יחידת החקירה בוועדה המקומית לבצע חקירה בהתאם להנחיות ולכללים שמפורסמים מעת לעת על מנהל היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה. ובסיום החקירה להעביר לתובע את חומר החקירה להכרעה בדבר העמדה לדין והגשת כתב אישום.

מאת: אבי דוידיפלילי21/11/181468 צפיות
עורך דין פלילי בצפון מסביר על תנאים של שחרור בערבות ועל הסיכויים לאישור בקשת השחרור בערבות.

מאת: שירה אלהפלילי27/07/161900 צפיות
אדם בן 39, ללא עבר פלילי, מכר לחבריו סם מסוג חשיש בכמה הזדמנויות שונות. בית המשפט, בצעד חריג ביותר, החליט שלא להרשיע אותו, והסתפק בלשלוח אותו לבצע שירות לציבור.

מאת: אופירפלילי05/04/161933 צפיות
יש מסמכים שעבורם תרגום נוטריון הוא מתבקש והגיוני אך יש גם סוגים נוספים של תרגום נוטריון שמעט מפתיע שיש צורך לגביהם בתרגום מיוחד של נוטריון.

מאת: אלעד שנירפלילי17/03/162533 צפיות
הטרדות מיניות אינן נחלתם של מבוגרים בלבד, והן מתרחשות גם בקרב בני נוער. מהו היחס של החוק לקטין המטריד מינית? כיצד בית הספר מטפל באירוע הטרדה מינית? וכיצד ניתן לזהות שהילד שלך מוטרד מינית? על כך במאמר שלפניכם.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica