חפש מאמרים:
שלום אורח
26.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

דגשים בעריכת הסכם קבלנות - חלק שני

ברשימה הקודמת שפורסמה בעניין עמדתי על החשיבות הרבה הטמונה בהכללת הגדרה מדויקת של העבודות המוזמנות במסגרת חוזה קבלנות בנייה וכן של קביעת בסיס ברור לחישוב התמורה המוסכמת על-פי החוזה.

ברשימה זו, אציין שני עניינים נוספים שאני סבור שרצוי לפרטם במסגרת חוזה קבלנות בנייה (מעבר, כמובן, לעניינים רבים נוספים, אשר יריעה זו אינה רחבה דיה בכדי להעלותם במסגרתה).

תמחור עבודות חריגות/נוספות. מוצע להכליל במסגרת החוזה סעיף מפורש הקובע את אופן חישוב התמורה המגיעה בגין עבודות חריגות, כלומר עבודות מסוגים שלא פורטו במפרט או בכתב הכמויות, או עבור עבודות נוספות, דהיינו עבודות מסוגים שאמנם צוינו במסמכים אלו, אך במהלך ביצוען התברר שיש צורך לבצען בכמויות גדולות יותר מאלו שנקבעו מלכתחילה.

אופן תמחור העבודות החריגות או הנוספות יכול להיעשות במספר דרכים, אשר כל אחת מהן טומנת בחובה בעייתיות משל עצמה.

דרך פעולה אחת (ומקובלת למדי) יכולה להיות באמצעות הפנייה למחירון ענפי מוסכם (בדרך כלל, המחירון המופץ על-ידי קבוצת "דקל"). אולם, אפשרות זו אינה מספקת פתרון למצב שבו מדובר בעבודות מסוגים שאינם מפורטים במחירון, וגם אינה רלבנטית לעבודות נוספות, שהמחיר בגינן כאמור כבר נקבע במסגרת החוזה בין הצדדים, אך חושב בהתבסס על כמויות מוקטנות. 

כך, במקרים רבים, העלות הנוספת ("השולית") שנגרמת לקבלן כתוצאה מהגדלת כמויות עבודות החוזה עולה על הרווח שמפיק הקבלן מביצוע העבודות הנוספות (עקב הצורך בהגדלה בלתי צפויה של מספר הפועלים, רכישת חומרי גלם בכמויות מוקטנות ויקרות יחסית וכיו"ב).   

כאשר מדובר בחוזים מסוג "גב אל גב", הצדדים יכולים לקבוע שלקבלן המשנה ישולם עבור העבודות החריגות/הנוספות שביצע בהתאם למחיר ששילם המזמין לקבלן הראשי עבור אותן עבודות, בניכוי רווח קבלני בשיעור מוסכם. יחד עם זאת, בחירה באפשרות זו גורמת, ראשית, להפקעת יכולתו של קבלן המשנה לתמחר את העבודה הבלתי צפויה, ושנית, יוצרת פער מידע בינו לבין הקבלן הראשי בנוגע למחיר שסוכם ושולם לו על-ידי המזמין עבור אותה עבודה. 

אפשרות נוספת היא לקבוע בחוזה את דרך הפעולה שבה יפעלו הצדדים במקרה שיש צורך לבצע עבודה בלתי צפויה מסוימת, וזאת מבלי לציין את האופן שבו יחושב התמורה עבורה. 

בפרקטיקה, מוציא המזמין (ובעקבותיו הקבלן הראשי) פקודת שינויים, והקבלן (או קבלן המשנה) מציע מחיר עבורה. הבעייתיות בחלופה זו ברורה, ועל כן במידה והצדדים בוחרים לעשות בה שימוש, מוצע למנות מהנדס מכריע (ראו בהמשך), שיקבע את סבירות המחיר שהוצע על-ידי הקבלן.

מנגנון להכרעה במחלוקות. פעמים רבות מגיעים הצדדים כה מותשים לקו הסיום של חתימת החוזה עד שהם הופכים אדישים  לאפשרות של התגלעות מחלוקות ביניהם, והם חותמים עליו מבלי שנתנו דעתם לנושא זה, בבחינת – "אחרי המבול".

מאחר שחוזי קבלנות בנייה מסדירים פעמים רבות התנהלות מסחרית ממושכת יחסית (כאורכו של הפרויקט, ואף מעבר לכך), ומכיוון שהמחלוקות הצצות בחוזים מסוג זה מתעוררות כעניין שבשיגרה עוד במהלך חייו של החוזה, קיימת חשיבות רבה בקביעת מנגנון להכרעה בהן.

בכל הנוגע למחלוקות העוסקות בנושאים שהנם טכניים או הנדסיים במהותם (כגון: תוספת תשלום שהקבלן סבור שהוא זכאי לה בגין שינויים שהכניס המזמין בעבודות), מוצע למנות (רצוי מראש, במסגרת החוזה) מומחה מוסכם (אשר מכונה לעיתים קרובות – "מהנדס מכריע"), שאליו יוכלו הצדדים להפנות שאלות בנושאים אלו, והוא יכריע בהם בתוך פרק זמן מוגדר שייקבע בחוזה.

בדרך זו יצאו שני הצדדים נשכרים – הקבלן יוכל לשטוח טענותיו בפני גורם ניטרלי ולא יידרש לנקוט במהלכים חד-צדדיים, המזמין מצידו לא יסתכן בפגיעה בהתנהלותו השוטפת של הפרויקט, ושני הצדדים גם יחד לא ימצאו עצמם מתלהטים בכבשן השיפוטי במשך שנים מספר בשל מחלוקות שניתן היה לגשר עליהן בכוחות עצמם.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד יוסי נחמני עומד בראש משרד עוה"ד י. נחמני, המתמחה בייצוג ובהופעה בבתי משפט, בליווי חברות ובייצוג קבלנים וחברות קבלניות.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד יוסי נחמני

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין29/07/101292 צפיות
קבלן נשכר לבצע עבודות תאורה עבור מזמין מסוים, ומיד לאחר מכן מסר את ביצוע העבודות לקבלן משנה מטעמו. בתמורה לביצוע העבודות שולמה לקבלן על-ידי המזמין התמורה שנקבעה בהסכם ביניהם, בתוספת התייקרויות עקב הצמדת המחירים בהסכם למדד תשומות הסלילה. קבלן המשנה מצד שני, קיבל מהקבלן הראשי את סכום התמורה שהוסכם ביניהם בלבד, ללא התייקרויות כלשהן. בנסיבות אלה, נשאלת השאלה האם זכאי קבלן המשנה לקבל מהקבלן תוספת בגין ההתייקרויות?

מאת: עו"ד יוסי נחמניחוק ומשפט - כללי29/07/101026 צפיות
סעיף 3 לחוק חוזה קבלנות, תשל"ד-1974 קובע, כי על המזמין להודיע לקבלן על פגם שהתגלה בעבודות שבוצעו על-ידי הקבלן בתוך זמן סביר ממועד הגילוי, ובמידה שהפגם ניתן לתיקון – לתת לקבלן הזדמנות נאותה לתקנו. במידה שעשה כן המזמין, עובר הנטל אל הקבלן להוכיח כי תיקן את הפגם. לא עשה כן המזמין – הוא איננו רשאי לתבוע את הקבלן בהסתמך על הפגם (אלא אם הוכיח שהקבלן ידע על הפגם, הפגם אינו ניתן לתיקון הוא שמדובר בפגם שיש לתקנו באופן דחוף).

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין02/06/101632 צפיות
רישום בפנקס הקבלנים המתנהל במשרד הבינוי והשיכון הנו בהתאם לחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, תשכ"ט-1969 והתקנות שהוצאו מכוחו. פנקס הקבלנים כולל רשימה של כל הקבלנים הרשומים במדינת ישראל, בהתאם לענף המקצועי שבו הם רשומים ולסוג הקבלני שנקבע להם. על-פי החוק, חייב ברישום כל קבלן המבקש לבצע "עבודות הנדסה בנאיות" כהגדרתן בחוק בהיקף של למעלה מ- 32,094 ₪ (הסכום מתעדכן מעת לעת), וכן קבלנים לעבודות שלד בכל סכום שהוא.

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין02/06/101700 צפיות
ברשימה זו וברשימה הבאה שתפורסם באותו עניין, אנסה לעמוד על מספר נקודות אשר רצוי כי יבואו לידי ביטוי בחוזה קבלנות בנייה, ואשר שימת דגש על קיומן עשויה לחסוך לכל הצדדים הנוגעים בדבר זמן ומשאבים כלכליים רבים בקיום התדיינויות משפטיות ממושכות.

מאמרים נוספים בנושא נדל"ן ומקרקעין

מאת: רוני הכהןנדל"ן ומקרקעין26/10/211696 צפיות
טרם ההקמה יש לדעת כי הקמה של מבנה חייבת להיות בהתאמה מלאה לחוקים.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין24/12/201321 צפיות
בונים לכם מגדל חדש ליד הבית? גיליתם שתוכנית חדשה עתידה לשנות לכם את החיים? מגרש החניה שהתרגלתם לחנות בו עומד להיעלם לטובת בניין חדש? תמיד תוכלו להגיש התנגדות לתוכנית. שכן רוצה להוסיף שטח בניה, מבקש שימוש חורג ? מאמר זה יסביר לכם איך אפשר להתנגד לתוכנית, מה צריך לעשות ולמי צריך לפנות.

מאת: רונית אלפסינדל"ן ומקרקעין22/11/201513 צפיות
רכישת דירה יד שניה או דירה מקבלן? ומה בודקים לפני שרוכשים דירה מקבלן? והאם צריך עו"ד דין מקרקעין או שאפשר שעו"ד של הקבלן ייצג אתכם? כל זא ועוד במאמר שלפניכם.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין01/11/201310 צפיות
קיבלת כתב אישום בדואר רשום בשל בנייה ללא היתר, חריגה מהיתר או תוכנית, שימוש חורג, פיצול דירות. אתם שואלים את עצמכם מה עליכם לעשות. במדריך זה נסביר לכם מה צפוי, שלב אחרי שלב.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין29/09/201594 צפיות
מתכננים לבנות בריכת שחייה ביתית? חשו לדעת למה אתם נכנסים! בשנים האחרונות הופכות הבריכות הפרטיות לפופולריות מאוד בכל רחבי הארץ ואינן עוד נחלתן הבלעדית של בעלי הממון בלבד, לא מעט הודות לטכנולוגיות המתקדמות שקיימות כיום, המוזילות משמעותית את עלויות הבניה וההתקנה. נושא הצורך וההליך בהיתר בניה מורכב וחשוב שיהיה מלווה על ידי המומחה הנכון

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין08/09/201003 צפיות
עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין11/08/20960 צפיות
קיבלת צו הריסה? לא סוף פסוק! בת המשפט נתן לאחרונה כמה החלטות שיתכן ויכולים לסייע לך!

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica