חפש מאמרים:
שלום אורח
27.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

על נטל השכנוע בתביעות קבלניות

לעיתים קרובות מתבלבל הציבור (לרבות ציבור עורכי הדין) ומחליף בין המונח "נטל הראיה" לבין המונח "נטל השכנוע".

המונח השגור יותר מבין השניים הוא "נטל הראיה", הקובע על מי מבין בעלי דין (התובע או הנתבע בהליך אזרחי) מוטלת החובה להוכיח את טענותיו.

יחד עם זאת, ועל מנת להעמיד דברים על דיוקם, יש לציין, כי על-פי דיני הראיות מתייחסת משמעות זו דווקא למונח "נטל השכנוע", בעוד שהמונח "נטל הראיה" (או ליתר דיוק – "חובת הבאת הראיות") נוגע לחובתו של צד במשפט להוכיח את טענותיו על-ידי הבאת ראיות.

בדרך כלל, ולמעט במקרים מיוחדים, נטל השכנוע בהליך אזרחי מוטל על התובע, בהתאם לכלל הידוע ושמקורו במשפט העברי – "המוציא מחברו עליו הראיה".

הביא התובע ראיותיו, עובר נטל השכנוע אל הנתבע, הנדרש להביא את ראיותיו ולהוכיח את גרסתו ברמה העולה על "מאזן ההסתברויות" (כלומר, למעלה מ- 50%), או לחלופין – לטעון שאין בראיות שהביא התובע כדי להוכיח את טענותיו ברמת ההוכחה הנדרשת.

במקרים חריגים, קובע הדין כללים שבהתקיימם מתהפך נטל השכנוע ועובר עוד בתחילת ניהול המשפט אל הנתבע, אשר מוצא את עצמו נדרש להביא את ראיותיו עוד בטרם עשה זאת התובע.

בפועל, תובע המצליח להעביר את נטל השכנוע לכתפי הנתבע מצליח להשיג לעצמו הישג דיוני משמעותי, הישג שלעיתים קרובות עליו קמות ונופלות תוצאות המשפט כולו.

מבין שלל הוראות החוק הקובעות היפוך של נטל השכנוע והעברתו לנתבע, אני מבקש לעמוד ברשימה זו על ההוראה הקבועה בסעיף 3 לחוק חוזה קבלנות, תשל"ד-1974.

בהתאם לסעיף זה על המזמין להודיע לקבלן על פגם שהתגלה בעבודות שבוצעו על-ידי הקבלן בתוך זמן סביר ממועד הגילוי, ובמידה שהפגם ניתן לתיקון – לתת לקבלן הזדמנות נאותה לתקנו.

במידה שעשה כן המזמין, עובר הנטל אל הקבלן להוכיח כי תיקן את הפגם. לא עשה כן המזמין – הוא איננו רשאי לתבוע את הקבלן בהסתמך על הפגם (אלא אם הוכיח שהקבלן ידע על הפגם, הפגם אינו ניתן לתיקון הוא שמדובר בפגם שיש לתקנו באופן דחוף).

אחד המקרים שבהם יושם כלל ראייתי זה נדון במסגרת ערעור שהגיש קבלן פרגולות לבית המשפט המחוזי בנצרת על פסק דינו של בית משפט השלום בעפולה, אשר קבע כי הקבלן אינו זכאי לתשלום בגין שתי פרגולות שהותקנו על-ידו בביתה של מזמינת הפרגולות, מאחר שאחת מהן נותקה ממקומה עקב רוח חזקה, וגרמה עקב כך לנזקי רכוש[1].

בית משפט השלום קבע, כי הקבלן ביצע את עבודתו בצורה רשלנית, ומאחר שעלות תיקון הנזקים שנגרמו כתוצאה מהינתקות הפרגולה ממקומה הגיעה בקירוב לסכום השיקים שנמסרו לקבלן, הוא לא היה זכאי לפרעם, ועל כן המזמינה פעלה כדין בעת ששלחה לבנק הוראה לבטלם.

במסגרת הדיון בערעור, טען הקבלן כי עוד באותו היום בו הודיעה לו המזמינה על הינתקות הפרגולה הוא התייצב בביתה יחד עם בעל מקצוע נוסף מטעמו על מנת לתקן את הדרוש, וביצע תיקון חלקי של הפרגולה. אולם, למחרת היום, נמלכה המזמינה בדעתה, ומנעה מהקבלן להשלים את התיקון, והציעה לו במקום זאת תשלום בגין עלות חומרי העבודה בלבד.

בית המשפט המחוזי (כבוד השופט זיאד הווארי) סקר את הרציונלים השונים העומדים בבסיס החובה המוטלת על מזמין לאפשר לקבלן לתקן פגם שנפל בעבודתו, ובראשם העובדה שלרוב יש באפשרותו של הקבלן לתקן את הפגם בעלות נמוכה יותר מבעלי מקצוע אחרים באותו תחום, מאחר שהוא מכיר את טיב העבודה, יש בידיו את חומרי הגלם הדרושים לשם כך, ולעיתים קרובות טרם פונה על-ידו הציוד מהמקום.

בנסיבות העניין, קיבל בית המשפט המחוזי את עמדת הקבלן, ביטל את פסק דינו של בית משפט השלום, וקבע כי לו היתה המזמינה נותנת לקבלן הזדמנות נאותה לתקן את הנזק שנגרם, הוא יכול היה לעשות זאת בעלות נמוכה מהעלויות שנטענו על-ידה.

משלא עשתה זאת המזמינה, אין היא רשאית להסתמך על הנזקים שנגרמו לטענתה, ועליה לשלם לקבלן את התמורה שהוסכמה ביניהם במלואה.


[1] ע"א 1341/06 שאולוב זכאי נ' סמל לילי, מיום 2.9.2007. לפסק הדין בבית משפט השלום ראו: ת"א 1161/06 מיום 5.11.2006.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד יוסי נחמני עומד בראש משרד עוה"ד י. נחמני, המתמחה בייצוג ובהופעה בבתי משפט, בליווי חברות ובייצוג קבלנים וחברות קבלניות.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד יוסי נחמני

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין29/07/101293 צפיות
קבלן נשכר לבצע עבודות תאורה עבור מזמין מסוים, ומיד לאחר מכן מסר את ביצוע העבודות לקבלן משנה מטעמו. בתמורה לביצוע העבודות שולמה לקבלן על-ידי המזמין התמורה שנקבעה בהסכם ביניהם, בתוספת התייקרויות עקב הצמדת המחירים בהסכם למדד תשומות הסלילה. קבלן המשנה מצד שני, קיבל מהקבלן הראשי את סכום התמורה שהוסכם ביניהם בלבד, ללא התייקרויות כלשהן. בנסיבות אלה, נשאלת השאלה האם זכאי קבלן המשנה לקבל מהקבלן תוספת בגין ההתייקרויות?

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין02/06/101632 צפיות
רישום בפנקס הקבלנים המתנהל במשרד הבינוי והשיכון הנו בהתאם לחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, תשכ"ט-1969 והתקנות שהוצאו מכוחו. פנקס הקבלנים כולל רשימה של כל הקבלנים הרשומים במדינת ישראל, בהתאם לענף המקצועי שבו הם רשומים ולסוג הקבלני שנקבע להם. על-פי החוק, חייב ברישום כל קבלן המבקש לבצע "עבודות הנדסה בנאיות" כהגדרתן בחוק בהיקף של למעלה מ- 32,094 ₪ (הסכום מתעדכן מעת לעת), וכן קבלנים לעבודות שלד בכל סכום שהוא.

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין02/06/101099 צפיות
ברשימה הקודמת שפורסמה בעניין עמדתי על החשיבות הרבה הטמונה בהכללת הגדרה מדויקת של העבודות המוזמנות במסגרת חוזה קבלנות בנייה וכן של קביעת בסיס ברור לחישוב התמורה המוסכמת על-פי החוזה. ברשימה זו, אציין שני עניינים נוספים שאני סבור שרצוי לפרטם במסגרת חוזה קבלנות בנייה (מעבר, כמובן, לעניינים רבים נוספים, אשר יריעה זו אינה רחבה דיה בכדי להעלותם במסגרתה).

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין02/06/101701 צפיות
ברשימה זו וברשימה הבאה שתפורסם באותו עניין, אנסה לעמוד על מספר נקודות אשר רצוי כי יבואו לידי ביטוי בחוזה קבלנות בנייה, ואשר שימת דגש על קיומן עשויה לחסוך לכל הצדדים הנוגעים בדבר זמן ומשאבים כלכליים רבים בקיום התדיינויות משפטיות ממושכות.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/231608 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212069 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/211924 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211576 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211256 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201803 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201535 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica