חפש מאמרים:
שלום אורח
27.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

דגשים בעריכת הסכם קבלנות - חלק ראשון

חוק חוזה קבלנות, תשל"ד-1974 מגדיר חוזה קבלנות כ"חוזה לעשיית מלאכה או למתן שירות בשכר כשהקבלן אינו עובדו של המזמין" (סעיף 1 לחוק).

מדובר בהגדרה רחבה ביותר, החלה על התקשרויות מסוגים רבים ומגוונים, החל מחוזה לייצוג משפטי, עבור בחוזה לאספקת מוצר, וכן, ובהתאמה לענייננו אנו – על חוזה לביצוע עבודות בנייה.

יחד עם זאת, החוק עצמו אינו קובע כמעט דבר לגבי תוכנו של חוזה הקבלנות, אלא מותיר כר ניסוח נרחב לצדדים, ובלשון החוק - "הכל לפי המוסכם בין הצדדים" (סעיף 2 לחוק).

בכל הנוגע לחוזי קבלנות בנייה, ניתן לומר שהחלטה זו של המחוקק גרמה וגורמת לעיתים למחלוקות קשות בין הצדדים לחוזה זה (קבלן – מזמין, קבלן ראשי – קבלן משנה), ולאי ודאות רבה בנוגע למשמעות הוראותיו.

ברשימה זו וברשימה הבאה שתפורסם באותו עניין, אנסה לעמוד על מספר נקודות אשר רצוי כי יבואו לידי ביטוי בחוזה קבלנות בנייה, ואשר שימת דגש על קיומן עשויה לחסוך לכל הצדדים הנוגעים בדבר זמן ומשאבים כלכליים רבים בקיום התדיינויות משפטיות ממושכות.

הגדרה מדויקת של העבודות המוזמנות. בדרך כלל, מצרף המזמין לחוזה כתב כמויות, מפרט טכני (המכונה לעיתים קרובות – "המפרט המיוחד") ותכניות. קורה לעיתים, שהמזמין בוחר להגדיר את העבודות שביצוען נמסר לקבלן על-ידי הפניה  למסמכים הטכניים הנזכרים לעיל.

אולם, חשוב לציין שצירופם של המסמכים הטכניים והפניה אליהם אינם מייתרים את הצורך בקביעת הגדרה ברורה של העבודות  המוזמנות (בפרק המבוא, בסעיף ההגדרות או בסעיף נפרד בחוזה עצמו), לרבות מהות העבודות (בנייה, פיתוח, גמר וכיו"ב), מקום ביצוען, וכן את שלב הביצוע שאליו אמור הקבלן להגיע על-פי החוזה (ביצוע בחלקים, "עד מפתח" וכיו"ב).

הגדרה ברורה הקובעת מה אמורות העבודות לכלול, וחשוב עוד יותר מכך (מנקודת ראותו של הקבלן) – מה לא אמור להיכלל בהן, עשויה להסיר אבני נגף רבות מדרכם של הצדדים במהלך ההתנהלות החוזית ביניהם, וכן להבהרת העמימות שאופפת לעיתים קרובות חוזים אלו בעת שהצדדים מתדיינים בערכאות משפטיות או בהליכים אלטרנטיביים (כגון גישור או בוררות) בפני גורמים שלרוב אינם בעל ידע טכני.

קביעת בסיס החוזה. התשלום לקבלן בחוזה קבלנות בנייה יכול להיות מחושב על בסיס "פאושלי", כלומר כמחיר "קומפלט" ומוחלט עבור ביצוע כל העבודות המוגדרות במסמכים הטכניים המצורפים לחוזה, או על בסיס "מדידה", היינו בהתאם לכמויות העבודות שבוצעו בפועל, בהתאם לתעריפים קבועים מראש. קורה לעיתים שבמסגרת אותו חוזה נקבעים שני בסיסי החישוב הנזכרים לסוגים שונים של עבודות.

מכל מקום, יהא אשר יהא בסיס זה, רצוי מאוד לציינו במפורש בחוזה, ולא להסתכן ולהשאיר את מלאכת הפרשנות בעניין זה לבית המשפט, שכן במקרים רבים מדובר בשאלה אשר ההכרעה בה, היא כשלעצמה, הנה בעלת משמעויות כספיות כבדות.

כך למשל, במסגרת פסק הדין שניתן בת.א. (מחוזי, י-ם) 2625/00 גביר קבלנים לעבודות בנייה ופיתוח בע"מ נ' עובד לוי תיעוש האבן והבנייה בע"מ נדרש בית המשפט להכריע בשאלה האם הסכם שנכרת בין הצדדים לבניית יחידות קוטג' הנו פאושלי, כטענת הנתבעת, מזמין העבודות, או על בסיס מדידת כמויות, כפי שנטען על-ידי התובעת, קבלן המשנה. יצוין שבנסיבות אותו מקרה, פער התשלומים בין שתי העמדות עמד על קרוב למיליון חצי ש"ח.

בית המשפט (כב' השופט אוקון) קבע לבסוף, בהסתמכו על לשון החוזה, כי מדובר בחוזה פאושלי, ופטר את הנתבעת מתשלום תמורה נוספת, בנוסף לזו שנקבעה בחוזה בין הצדדים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד יוסי נחמני עומד בראש משרד עוה"ד י. נחמני, המתמחה בייצוג ובהופעה בבתי משפט, בליווי חברות ובייצוג קבלנים וחברות קבלניות.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד יוסי נחמני

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין29/07/101292 צפיות
קבלן נשכר לבצע עבודות תאורה עבור מזמין מסוים, ומיד לאחר מכן מסר את ביצוע העבודות לקבלן משנה מטעמו. בתמורה לביצוע העבודות שולמה לקבלן על-ידי המזמין התמורה שנקבעה בהסכם ביניהם, בתוספת התייקרויות עקב הצמדת המחירים בהסכם למדד תשומות הסלילה. קבלן המשנה מצד שני, קיבל מהקבלן הראשי את סכום התמורה שהוסכם ביניהם בלבד, ללא התייקרויות כלשהן. בנסיבות אלה, נשאלת השאלה האם זכאי קבלן המשנה לקבל מהקבלן תוספת בגין ההתייקרויות?

מאת: עו"ד יוסי נחמניחוק ומשפט - כללי29/07/101027 צפיות
סעיף 3 לחוק חוזה קבלנות, תשל"ד-1974 קובע, כי על המזמין להודיע לקבלן על פגם שהתגלה בעבודות שבוצעו על-ידי הקבלן בתוך זמן סביר ממועד הגילוי, ובמידה שהפגם ניתן לתיקון – לתת לקבלן הזדמנות נאותה לתקנו. במידה שעשה כן המזמין, עובר הנטל אל הקבלן להוכיח כי תיקן את הפגם. לא עשה כן המזמין – הוא איננו רשאי לתבוע את הקבלן בהסתמך על הפגם (אלא אם הוכיח שהקבלן ידע על הפגם, הפגם אינו ניתן לתיקון הוא שמדובר בפגם שיש לתקנו באופן דחוף).

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין02/06/101632 צפיות
רישום בפנקס הקבלנים המתנהל במשרד הבינוי והשיכון הנו בהתאם לחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, תשכ"ט-1969 והתקנות שהוצאו מכוחו. פנקס הקבלנים כולל רשימה של כל הקבלנים הרשומים במדינת ישראל, בהתאם לענף המקצועי שבו הם רשומים ולסוג הקבלני שנקבע להם. על-פי החוק, חייב ברישום כל קבלן המבקש לבצע "עבודות הנדסה בנאיות" כהגדרתן בחוק בהיקף של למעלה מ- 32,094 ₪ (הסכום מתעדכן מעת לעת), וכן קבלנים לעבודות שלד בכל סכום שהוא.

מאת: עו"ד יוסי נחמנינדל"ן ומקרקעין02/06/101099 צפיות
ברשימה הקודמת שפורסמה בעניין עמדתי על החשיבות הרבה הטמונה בהכללת הגדרה מדויקת של העבודות המוזמנות במסגרת חוזה קבלנות בנייה וכן של קביעת בסיס ברור לחישוב התמורה המוסכמת על-פי החוזה. ברשימה זו, אציין שני עניינים נוספים שאני סבור שרצוי לפרטם במסגרת חוזה קבלנות בנייה (מעבר, כמובן, לעניינים רבים נוספים, אשר יריעה זו אינה רחבה דיה בכדי להעלותם במסגרתה).

מאמרים נוספים בנושא נדל"ן ומקרקעין

מאת: רוני הכהןנדל"ן ומקרקעין26/10/211696 צפיות
טרם ההקמה יש לדעת כי הקמה של מבנה חייבת להיות בהתאמה מלאה לחוקים.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין24/12/201322 צפיות
בונים לכם מגדל חדש ליד הבית? גיליתם שתוכנית חדשה עתידה לשנות לכם את החיים? מגרש החניה שהתרגלתם לחנות בו עומד להיעלם לטובת בניין חדש? תמיד תוכלו להגיש התנגדות לתוכנית. שכן רוצה להוסיף שטח בניה, מבקש שימוש חורג ? מאמר זה יסביר לכם איך אפשר להתנגד לתוכנית, מה צריך לעשות ולמי צריך לפנות.

מאת: רונית אלפסינדל"ן ומקרקעין22/11/201515 צפיות
רכישת דירה יד שניה או דירה מקבלן? ומה בודקים לפני שרוכשים דירה מקבלן? והאם צריך עו"ד דין מקרקעין או שאפשר שעו"ד של הקבלן ייצג אתכם? כל זא ועוד במאמר שלפניכם.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין01/11/201310 צפיות
קיבלת כתב אישום בדואר רשום בשל בנייה ללא היתר, חריגה מהיתר או תוכנית, שימוש חורג, פיצול דירות. אתם שואלים את עצמכם מה עליכם לעשות. במדריך זה נסביר לכם מה צפוי, שלב אחרי שלב.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין29/09/201594 צפיות
מתכננים לבנות בריכת שחייה ביתית? חשו לדעת למה אתם נכנסים! בשנים האחרונות הופכות הבריכות הפרטיות לפופולריות מאוד בכל רחבי הארץ ואינן עוד נחלתן הבלעדית של בעלי הממון בלבד, לא מעט הודות לטכנולוגיות המתקדמות שקיימות כיום, המוזילות משמעותית את עלויות הבניה וההתקנה. נושא הצורך וההליך בהיתר בניה מורכב וחשוב שיהיה מלווה על ידי המומחה הנכון

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין08/09/201003 צפיות
עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין11/08/20961 צפיות
קיבלת צו הריסה? לא סוף פסוק! בת המשפט נתן לאחרונה כמה החלטות שיתכן ויכולים לסייע לך!

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica