חפש מאמרים:
שלום אורח
25.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מועד ב' במבוא לתזונה

סמסטר א' של שנת הלימודים האקדמית כבר בעיצומו, ותקופת הבחינות שאחריו מחכה לרבים מאיתנו מעבר לפינה. הצורך להישאר ערניים ומרוכזים במשך שעות רבות, מערכת לימודים עמוסה, לחץ בהגשות ובמבחנים, תמרונים בין הלימודים והעבודה - כולם אתגרים קשים שעומדים היום בפני הסטודנטים. אז מה הפלא שסטודנטים רבים אוכלים באופן לא מסודר וניזונים ממזון מהיר, מארוחות מוכנות, וגם מחטיפים, ממתקים, שתייה ממותקת וכמובן קפה (הרבה, הרבה קפה)?

מזונות אלה מכילים כמות רבה של קלוריות, שומן וסוכרים פשוטים - על חשבון מה שחיוני לגופנו: ויטמינים, מינרלים ואבות מזון אחרים. וכך, סטודנטים רבים מוצאים עצמם בסוף שנה א' או בסוף התואר עם קילוגרמים עודפים ושומן מיותר המקיף את בטנם. אז איך מקדימים תרופה למכה?

חלב מציל את המצב

ממחקר שפורסם בז'ורנל של איגוד התזונה האמריקני עולה, כי צריכת חלב ומוצרי חלב דלי שומן קשורה לעלייה קטנה יותר במשקל, למסת שומן נמוכה יותר ולאיכות גבוהה יותר של תזונה בקרב סטודנטים.

המחקר כלל 76 תלמידי קולג' בשנה הראשונה (מתוכם 65 נשים). המשתתפים מילאו יומני צריכת מזון במשך שבוע. כמו כן, נמדדו להם משקל, גובה, היקף מותן ואחוז שומן בגוף בתחילת שנת הלימודים ובסיומה. באופן כללי, צריכת מוצרי החלב (רגילים/דלי שומן) שנרשמה בקרב המשתתפים הייתה נמוכה מההמלצות.

למשתתפים שצרכו כמות גבוהה יותר של מוצרי חלב הייתה תזונה איכותית יותר, והם עלו פחות במשקל בשנת הלימודים הראשונה. במהלך השנה, היקף המותן שלהם ירד וכך גם אחוזי השומן בגוף. זאת, בהשוואה לקבוצה שצרכה פחות מוצרי חלב. 

מסקנות החוקרים היו שצריכת מוצרי חלב דלי שומן עשויה לשפר את איכות התזונה ולסייע בשמירה על המשקל בקרב סטודנטים. לפיכך, הוסכם שהתערבות תזונתית בגילאים אלה צריכה לכלול המלצה מפורשת לצריכת מוצרי חלב דלי שומן כחלק מתזונה ואורח חיים בריאים.

גם ממחקרים רבים נוספים שנערכו בשנים האחרונות עולה, כי אכילה של לפחות שלושה מוצרי חלב דלי שומן ביום - כחלק מדיאטה מאוזנת מופחתת קלוריות - יעילה יותר לירידה במשקל, להפחתת אחוזי השומן ולשמירה על המשקל החדש לאורך זמן. זאת, לעומת הפחתת כמות הקלוריות בלבד ללא/עם מעט מוצרי חלב ולעומת צריכת תוספי סידן.

מה סוד הקסם של החלב? קשה לקבוע בוודאות. ההשערה היא שהשילוב הייחודי של הסידן עם רכיבי התזונה הנוספים בחלב גורם להאצה במטבוליזם ומשפר את יכולת הגוף לשרוף שומנים.

מקור :

Low-Fat Dairy Intake and Body Weight and Composition Changes in College Students. Journal of the American Dietetic Association 2009;109:1433-8/

http://www.adajournal.org/article/S0002-8223(09)00627-0/abstract

אוכל, קדימה אוכל

תזונה נכונה והערכות מתאימה מבחינת האוכל יכולות לעזור להתגבר על הקשיים ולמנוע עלייה במשקל והשמנה, כמו גם להקטין את הסיכון למחלות. אז מה הטיפים החמים לתזונת סטודנטים?

במהלך היום

אכילה כל 3-4 שעות, בעיקר של מזון המכיל פחמימות מורכבות, מסייעת בשמירה על קשב על ידי אספקה מתמדת של אנרגיה חיונית למוח. מומלץ להצטייד בכריכים ובפירות. את הכריכים כדאי להכין מלחם מחיטה מלאה או מלחם שיפון ולמלא בגבינות/טחינה/חומוס/ביצה/טונה בתוספת ירקות, וכך תקבלו מזון משביע, מזין ואנרגטי.

אפשר גם להחזיק "לשעת חירום" חטיפי דגנים/ביסקוויטים/קרקרים דלי שומן, שיכולים לספק אנרגיה מהירה כשאין זמן לארוחה גדולה (או כששוכחים את הכריך בבית...).

חשוב לאכול מהקבוצות הבאות:

דגנים מלאים- לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, דגני בוקר מלאים, קוואקר, אורז מלא, ו/או פסטה מחיטה מלאה. כולם מספקים פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.

ירקות ופירות- אכלו לפחות חמש מנות ביום מכל הצבעים. הם מספקים ויטמינים (למשל ויטמין C, בטה-קרוטן), מינרלים וסיבים תזונתיים.

מוצרי חלב- צרכו שלוש מנות ומעלה מדי יום. מה זה מנה? כוס חלב, גביע יוגורט, גביע קוטג'/גבינה לבנה או פרוסת גבינה צהובה. הם מספקים בעיקר חלבון וסידן, אבל גם מינרלים ו-ויטמינים נוספים.

קטניות- עונים להגדרה הזאת: עדשים, שעועית, אפונה יבשה ופולי חומוס. נותנים לגוף חלבונים, פחמימות וסיבים תזונתיים.

מוצרים מהחי- במילים פשוטות: בקר, הודו, עוף, דגים וביצים. מספקים חלבונים, ברזל, אבץ ו-ויטמין B12.

מזונות עשירים בשומן מהצומח- אגוזים, שקדים, בוטנים, אבוקדו, שומשום, טחינה, שמן זית ושמן קנולה. כולם מהווים מקור לחומצות שומן חיוניות ו-ויטמינים מסיסים בשומן (A,D,E,K).

לארוחת בוקר

ארוחת הבוקר חשובה במיוחד, כי היא מספקת את האנרגיה הדרושה לגוף בשעות הראשונות של העבודה או הלימודים. במחקרים נמצא שארוחת בוקר משפרת את הריכוז ומגבירה את יכולת פתרון הבעיות. כשמדלגים עליה, ולא אוכלים עד הצהריים, עלולים להיגרר למצבי עייפות, עצבנות, חוסר ריכוז ו... אכילה מוגברת בארוחה הבאה. בניגוד למה שחושבים, ארוחה בבוקר לא "פותחת את התיאבון" אלא מונעת רעב חזק ופתאומי. כך קטן הסיכוי לאכילה עודפת ובלתי נשלטת של חטיפים בהמשך היום.

כדאי שארוחת הבוקר תכלול שילוב של פחמימות וחלבונים, כמו לדוגמא: ביצה, גבינות, לחם וירקות, דגני בוקר עם חלב או פרוסת לחם עם גבינה. רעיונות נוספים:

v     כריך או טוסט עם גבינות- שתי פרוסות לחם מדגנים מלאים, פרוסת גבינה צהובה/ בולגרית/ צפתית/ פטה עם עגבניות, זיתים ובזיליקום.

v     דייסה- כוס חלב עם 2-3 כפות קוואקר. לאחר הבישול אפשר להוסיף חמוציות מיובשות ו/או צימוקים. עוד אפשרות: להחליף קוואקר בסולת, ובתום הבישול להוסיף קינמון וזרעי פשתה טחונים.

v     דגני בוקר משודרגים- כוס חלב, כוס דגני בוקר מלאים, חצי בננה חתוכה, ארבעה תותים חתוכים (או פרי אהוב אחר).

v     מוזלי- גביע יוגורט עם פירות חתוכים: תפוח, אגס, בננה, תותים או גרנולה. בצד: מעט דבש/סילאן.

בקפטריות ובמסעדות

אחרי ארוחות כאלה חוזרים ללימודים או לעבודה, אז כדאי לבחור ארוחה קלה, שתמנע תחושת עייפות. גם כאן מומלץ להשתמש בכללי האכילה הנכונה: להעדיף מאכלים מבושלים/אפויים על המטוגנים; לבחור בירקות טריים/מבושלים על הצפים בשמן; וכשאוכלים סלט, תוסיפו רוטב לבד. אל תבחרו בסלטים המגיעים עם רוטב (מיונז ורטבים על בסיס שמן).

לארוחת ערב

הגענו לתחנה האחרונה של היום המפרך. אם לא אכלתם עד עכשיו ארוחה חמה בשרית, תנחומינו. מומלץ להשלים אותה בחלק מארוחות הערב במהלך השבוע. כדאי לבחור בשר בקר טרי ורזה, המספק רכיבי תזונה חיוניים לבריאות כללית, כמו לזיכרון וליכולת הלימודית. הבקר מספק כמות משמעותית של חלבון באיכות גבוהה, ברזל, אבץ ו-ויטמינים מקבוצה B (ריבופלאבין, ניאצין וויטמין B12) - יותר מאשר עוף, הודו ודגים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונת ילדים וסוכרת. סיימה בהצטיינות לימודי תזונה קלינית באוניברסיטה העברית, ואת הדוקטורט בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת באוניברסיטת תל אביב. עובדת במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים ובקליניקה פרטית.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר מיכל גילאון

מאת: ד"ר מיכל גילאון דיאטה ותזונה10/11/111377 צפיות
בשנים האחרונות נשמעת ביקורת רבה על התיאוריה ולפיה צריכת שומן בכלל, ושומן רווי בפרט, גורמת לעלייה ברמות הכולסטרול בדם ומגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקרים חדשים מצליחים לערער את התפיסה המקובלת ומדגימים כי צריכת שומן רווי אינה קשורה לתחלואה לבבית ולשבץ

מאת: ד"ר מיכל גילאון דיאטה ותזונה08/10/101487 צפיות
לשמחתנו הרבה (ופחות לשמחת ילדינו....) חלף עבר לו החופש הגדול וגם החגים כבר מאחורינו. לכבוד פתיחת שנת הלימודים, קיבצנו עבורכם מספר טיפים, שיעזרו לכם לשמור את ילדיכם בריאים ושמחים

מאת: ד"ר מיכל גילאון דיאטה ותזונה01/08/101804 צפיות
דיאטה עשירה במוצרי חלב יכולה להפחית באופן משמעותי רמות של מדדי דלקת וסטרס חמצוני. כך על פי מספר מחקרים שפורסמו לאחרונה.

מאת: ד"ר מיכל גילאון דיאטה ותזונה01/08/109735 צפיות
מחקרים אחרונים מצביעים על כך שהשפעת הסידן על ספיגת הבזל אינה משמעותית, זאת בניגוד לסברות קודמות בנושא

מאת: ד"ר מיכל גילאון סרטן08/02/101465 צפיות
רוב הממצאים ממחקרים אפידמיולוגיים תומכים בהשפעה המגינה שיש למוצרי חלב ולרכיבי התזונה שלהם, כמו סידן וויטמין D, כנגד סרטן המעי הגס.

מאת: ד"ר מיכל גילאון שינה 13/01/101464 צפיות
בשביל המון בני אדם שינה טובה היא אידיאל בלתי מושג. אם גם אתם סובלים מנדודי שינה, תזונה מתאימה תוכל לעזור. חלב – כן, קפאין – לא, ושלל המלצות - בכתבה

מאת: ד"ר מיכל גילאון דיאטה22/12/092121 צפיות
פעילות גופנית ידועה כבעלת יתרונות בריאותיים רבים: בקרב הפעילים יותר יש שכיחות מופחתת של תמותה ותחלואה מכל הסיבות, מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת, סרטן מסוגים רבים, אוסטיאופורוזיס, אלצהיימר, דיכאון ומחלות רבות נוספות. לפיכך, יצאו ארגונים ומדינות בהמלצה לכלל האוכלוסייה, בריאה או חולה, לבצע פעילות גופנית במשך 30 דקות לפחות, חמישה ימים בשבוע2,1. כך הפכה הפעילות גופנית מהמלצה כללית למרשם של ממש.

מאמרים נוספים בנושא דיאטה ותזונה

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201556 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: מאיה אהרונוביץדיאטה ותזונה27/10/191993 צפיות
טיפים מסדנת תזונה- כיצד להקפיד על תזונה בריאה בשעות העבודה

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה08/08/181694 צפיות
שורש מאקה הוא שורש מופלא הגדל בהרי האנדים. הוא מכיל את כל אבות המזון ומוגדר כמזון על. מחקרים מראים על סגולות רבות שיש לשורש בתחומים שונים. כיצד מאקה יכול לעזור לכם ולמה כדאי לכם לצרוך אותו.

מאת: דודישדיאטה ותזונה16/03/181278 צפיות
כיום כולנו יודעים שעודף משקל הוא לא בריא. אורח החיים העכשווי הביא לנו את שומן הטראנס, העבודות הסטאטיות וחוסר התזוזה שלנו לאורך היום

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/189687 צפיות
מגנזיום הוא מינרל חשוב לתפקוד תקין של גוף האדם, מבדקים בישראל מצאו שהישראלים סובלים מחוסר חמור במגנזיום בערבות הרגלי השתייה בישראל. כיצד מגנזיום משפיע על הגוף והאם כדאי לי לצרוך אותו?

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/181494 צפיות
תבלין הכורכום הפופולרי משמש את התרבות ההודית כבר אלפי שנים בטיפול בבעיות בריאותיות שונות. מחקרים אחרונים על תבלין הכורכום השאירו את המומחים פעורי פה לנוכח היכולות האנטי דלקתיות שבחומר הפעיל בתבלין הכורכום - הכורכומין. כיצד הכורכומיו עובד וכיצד הוא יכול לסייע לטיפול בבעיות רפואיות שונות.

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה15/01/181566 צפיות
גרסיניה קמבוג'יה הוא להיט הרזיה שכבש את העולם בעקבות תכניתו של ד"ר אוז מתכנית הבריאות האמריקאית. כיצד גרסיניה קמבוג'יה יכול לסייע לכם לרדת במשקל?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica