חפש מאמרים:
שלום אורח
03.05.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

תאונה במתכוון, מהי ?

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין18/02/20091066 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

המסגרת המשפטית
ההגדרה הבסיסית של המונח "תאונת דרכים", מצויה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 (להלן: "החוק"):
""תאונת דרכים" - מאורע שבו נגרם לאדם נזק עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה"

במסגרת החוק, נקבעו להגדרה בסיסית זו חריגים שונים, אשר בהתקיים אחד מחריגים אלו, לא תיחשב התאונה כתאונת דרכים.
אחד החריגים המעניינים הוא החריג של תאונה במתכוון - במקרה שבו נפגע אדם בתאונה מכוונת, הרי שאין המדובר בתאונת דרכים והנפגע איננו זכאי לקבל פיצויים מכוח החוק, ובלשון החוק:
""לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי".
הרבה דיו נשפך בפסקי דין רבים לאורך השנים בניסיון להבין את כוונת המחוקק בחריג זה של תאונה במתכוון ולמעשה עד ליום זה אין עדיין הכרעה ברורה של בית המשפט העליון בעניין זה.
במאמר זה, ננסה להבין, דרך פסקי דין שונים, באילו מקרים אכן מדובר בתאונה במתכוון שבה הנפגע איננו זכאי לפיצויים מכוח החוק.

הרציונל אשר עומד מאחורי החריג של "תאונה במתכוון"
ראשית, יש לשאול מדוע בעצם החריג המחוקק מצב של "תאונה במתכוון" ? מדוע אדם אשר נפגע במכוון לא יהיה זכאי לפיצויים ?
החוק, נותן חשיבות רבה ל"מבחן התעבורתי" במקרה של תאונת דרכים - רק תאונות אשר אירעו עקב שימוש טיפוסי ברכב למטרות תחבורה, ייחשבו כתאונת דרכים. השימוש ברכב אשר גרם לנזק הגוף צריך להיות "למטרות תחבורה" וכל שימוש אחר לא ייחשב כתאונת דרכים.
במקרה של תאונה במתכוון וכפי שנאמר בפסיקת בתי המשפט לא אחת, אין המדובר בסיכון טיפוסי כתוצאה משימוש ברכב, שכן במקרים אלו השימוש ברכב הוא ככלי לגרימת נזק ולא לייעוד תחבורתי. החוק נועד לפצות אנשים אשר נפגעו בתאונות דרכים ולא אנשים אשר נפגעו עקב פעילות פלילית באמצעות כלי רכב.
לאור זאת, החריג המחוקק מקרה של "תאונה במתכוון" וקבע כי במקרים אלו הנפגע לא יהיה זכאי לפיצויים.

הגדרת המונח תאונה במתכוון
כאמור, בפסקי דין רבים התחבטו בשאלה מהו היסוד הנפשי הנדרש שבהתקיימו ייקבע כי המדובר במעשה שנעשה בכוונה בכדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אדם.
מרבית המלומדים, מסכימים כי אין די בכוונה פלילית רגילה, אלא נדרשת כוונה מיוחדת עם רצון שהתוצאה תתגשם. כך למשל כתב פרופ' י' אנגלרד בספרו "פיצויים לנפגעי 'תאונות דרכים', עדכון משולב תשנ"ו, בע' 51:
"באשר ליסודות הכוונה, יש לאמץ מבחן מצמצם, בדומה למושג "במתכוון" במסגרת סעיף 7 (1) לחוק..... כלומר, לא די ביצירת סיכון מודע בלבד, אלא הכוונה צריכה להתייחס לגרימת הנזק לגופו או לרכושו של אדם"
דברים דומים כתב כבוד השופט א. ריבלין בספרו, "תאונת הדרכים, סדרי דין וחישוב הפיצויים", מהדורה חדשה מעודכנת, עמ' 425:
"... מודעות אדם להסתברות קרובה לוודאי של האפשרות שהתנהגותו תגרום לתאונה - אינה יכולה לשמש כאן תחליף לכוונה הפלילית... הכוונה צריך שתתייחס לעצם קרות תאונה הדרכים ואין די בכוונה לבצע מעשה שסופו, הבלתי רצוי, הוא תאונת דרכים"
מדברים אלו, ניתן להבין שהכוונה אותה מחריג החוק היא כוונה של ממש לקרות התאונה, בבחינת רצייה בתוצאה ובנזקים שנגרמו, ואין די בצפיות או בהסתברות גבוהה למדי שההתנהגות תביא לתאונה. רשלנות או פזיזות אשר הביאה לתאונה תיחשב כתאונת דרכים לכל דבר ועניין ורק הוכחת אותה כוונה מיוחדת תביא לשלילת הפיצויים מן הנפגע.
עמדה זו אף אומצה בפסקי דין שונים לאורך השנים, אשר קבעו כי בכדי להוכיח את החריג, אין להסתפק בהוכחת כוונה פלילית רגילה, אלא יש להוכיח כוונה מיוחדת כאמור.

דוגמאות מן הפסיקה
בתי משפט השלום והמחוזיים, התחבטו רבות בשאלת החריג של תאונה במתכוון. כפי שניתן להבין ממספר מצומצם של דוגמאות בפסיקה אשר יובאו להלן, נראה שגם הפסיקה דורשת את קיומה של אותה כוונה מיוחדת בכדי לקבוע שמדובר בתאונה במתכוון.
בת.א. 646/81 (שלום ת"א) נחמן נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ (לא פורסם), נדונה השאלה האם נהג שגרם לתאונה במצב של שכרות ייחשב כמי שגרם לתאונה במתכוון. בית המשפט קבע כי נהיגה בשכרות איננה נכנסת בגדר הכוונה מיוחדת הנדרשת בחוק ולכן המדובר בתאונת דרכים לכל דבר ועניין.
דברים דומים נאמרו גם בת.א. 679/83 (שלום חיפה) חדיג'ה נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ (לא פורסם), שם נקבע כי נערה שקפצה ממכונית נוסעת בגלל חשש, בלתי מוצדק, באשר לכוונות הנוהג, לא גרמה לתאונה במתכוון, וזאת גם אם הייתה קיימת סבירות גבוהה לפגיעה.
בת.א. 4349/04 (שלום כפ"ס) לוי פני נ' שומרה וקרנית (לא פורסם), דובר על אישה אשר גנב ניסה לגנוב את רכבה והיא תפסה את דלת הרכב בידה בניסיון למנוע את גניבת הרכב והחלה להיגרר עם הרכב עד אשר נפלה לכביש. בית המשפט דחה את טענת הנתבעת ולפיה המדובר ב"תאונה במתכוון", בקובעו כי לא הוכחה הכוונה המיוחדת לפגוע בתובעת "עם חפץ מיוחד בתוצאה ורצון להזיק".
בת.א. 3143/05 (שלום חדרה) עופר בר חי נ' קרנית (לא פורסם), אשר ניתן לפני חודשים ספורים, דובר על אדם אשר נפגע בעת שניפץ עם ידו את שמשת רכבו, לאחר שרדף אחרי גנבים שניסו לגנוב את רכבו ואלו נסעו לאחור בכדי להימלט. גם במקרה זה, קבע בית המשפט כי אין המדובר בתאונה במתכוון שכן מטרת הגנבים הייתה להימלט ממקום התאונה ולא לדרוס במתכוון את התובע.
כך גם נקבע בת.א. 62444/99 (שלום ת"א) גניה חנן נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ (לא פורסם), שם דובר על מקרה שבו בחורה צעירה נגררה על-ידי נוסע ברכב ונגרמו לה נזקי גוף עקב גרירתה ונפילתה לכביש. כב' השופט גורפינקל קבע כי המדובר בתאונת דרכים, בציינו כי השימוש ברכב הוא שגרם לנזקים וכי לא הוכחה הכוונה המיוחדת הנדרשת במסגרת הגדרת "תאונה במתכוון" בחוק להוכיח כי הנתבעים רצו בתוצאה ובגרימת הנזק.
בע"א 1095/04 (מחוזי ב"ש) קרנית נ' קטני (לא פורסם), נדון מקרה שבו ניסה גנב לגנוב רכב ותוך כדי כך פגע בבעל הרכב אשר ניסה למנוע את הגניבה, על-ידי כך שפתח עליו את הדלת והדף אותו לאחור. בית המשפט המחוזי הפך את החלטת בית משפט השלום וקבע כי המדובר בתאונה במתכוון ולכן התאונה איננה נחשבת כ"תאונת דרכים". יחד עם זאת, במקרה זה הייתה הרשעה בפלילים של גנב הרכב במסגרתה נקבע כי הוא התכוון לפגוע בבעל הרכב ועל סמך קביעה זו נקבע כי מדובר בתאונה במתכוון.

הסוגיה הנדונה עלתה לאחרונה גם במסגרת ת.א. 35351/06 ויקטור אובולונצ'ב נ' קרנית (לא פורסם), במסגרתו ייצג משרדנו את התובע. במקרה זה, עבד התובע כמתדלק בתחנת דלק ביפו אליה נכנס רכב לשם תדלוק ובו שני גברים. לאחר השלמת פעולת התדלוק לרכב, הניע נהג הרכב את הרכב והתובע ניגש אל חלון הנוסע לשם גביית התשלום בגין התדלוק. הנהג התעלם מהתובע והחל בנסיעה מהירה ופתאומית בעוד התובע שעון על חלון הרכב. התובע לפת את זרועו של הנוסע שישב ליד הנהג באופן אינסטינקטיבי בכדי שלא ייפול, אך הנהג לא עצר נסיעתו אלא הגביר את מהירותו ועשה כל שביכולתו על מנת להפיל את התובע התלוי. התובע נגרר יחד עם הרכב ובהזדמנות הראשונה בו האט הרכב, שחרר התובע את אחיזתו ונפל על הכביש. הרכב נמלט במהירות מן המקום והתובע לא הספיק לרשום את פרטיו.
לאחר שמשרדנו הגיש לבית המשפט תביעה לפיצויים מכוח החוק בגין נזקי הגוף שנגרמו לתובע בתאונה, קרנית, הנתבעת, מיאנה להכיר במקרה כתאונת דרכים, בטענה כי המדובר בתאונה במתכוון.
בפסק דינו של כב' השופט אליהו קידר אשר ניתן לפני מספר שבועות, נדחתה טענתה של קרנית ונקבע כי המדובר בתאונת דרכים לכל דבר ועניין. בית המשפט קבע כי הנטל בהוכחת תאונה במתכוון מוטל על הטוען זאת. קרי, הנטל מוטל על הנתבעת- דרישת הוכחה וקביעה עובדתית שאכן הייתה כוונה לגרום נזק. במקרה דנן, לא הצליחה הנתבעת להוכיח קביעה פלילית לעניין כוונת הנהג והנוסע עמו לפגוע בתובע במכוון בכדי לגרום לו נזק ולכן התובע זכאי לפיצויים מכוח החוק.

סוף דבר
לאור ההגדרה העמומה בחוק, הרי שעד ליום זה אין קביעה ברורה של בית המשפט העליון מהי בעצם "תאונה במתכוון" אשר מוחרגת בחוק. נראה שעד אשר יתקן המחוקק את ההגדרה בחוק או לחילופין עד שבית המשפט העליון יקבע מסמרות בעניין, יימשכו התהיות וההתחבטויות בעניין בבתי המשפט השונים בערכאות הנמוכות וחברות הביטוח יעמדו על סירובן לשלם פיצויים במקרים רבים בטענה כי המדובר ב"תאונה במתכוון".
דעתו האישית של מחבר המאמר, היא כי יש לאמץ את דעת המלומדים האמורה לעיל אשר מוזכרת גם בפסקי הדין השונים, ולפיהם רק מי שגרם לתאונה מתוך כוונה מיוחדת להזיק ומתוך רצון בתוצאה המזיקה - הוא זה אשר לא יהא זכאי לקבל פיצוי. אין להסתפק בחשד בלבד אלא יש להוכיח כוונה פלילית של ממש וזאת בכדי למנוע מצב שבו נפגע תמים לא יקבל פיצוי.
בל נשכח, כי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוא חוק סוציאלי במהותו וחוקק לאחר שתאונות הדרכים הפכו ל"מכת מדינה". בנסיבות אלו, אי מתן פיצוי לנפגע תמים יפגע במטרות החוק ולא ישרת את כוונת המחוקק.
דברים ברוח זו נאמרו גם בת.א. 5117/03, בש"א 992/03 (מחוזי י-ם) אבראהים מורתג'א נ' קרנית (לא פורסם):
"גם אם נניח שקיימת הוכחה לכוונה האמורה, הוצאת האירוע דנן מהגדרת תאונת דרכים, כאשר מדובר בנפגע תמים ולא באדם שגרם לתאונה במתכוון, עומדת בניגוד לרוחו של החוק ולמטרות להן נועד ושלשמן נחקק. לא אחת נקבע כי חוק הפיצויים הוא חוק סוציאלי, כפי שהדברים נאמרו בדברי הכנסת (דברי הכנסת, כרך 68, עמ' 4000) והפעלת החריג על נפגע תמים יש בה כדי לכרסם במהותו של החוק"

לפיכך, נראה כי מוטב יהיה אם המחוקק יזדרז ויתקן את ההגדרה בחוק שאופן שתהיה ברורה ונהירה, תמנע מחלוקות ושאלות מיותרות ותהלום את מטרתו הסוציאלית של החוק.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד גיל קראוס, שותף במשרד עורכי הדין אגרט - קראוס,  מספק ייעוץ וייצוג בתחומי המשפט האזרחי והמסחרי ומתמחה בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח הכולל מתן שירותים משפטיים לנפגעי גוף (בתאונות דרכים, תאונות עבודה, תאונות תלמידים ותאונות כלליות), רשלנות רפואית, אחריות מקצועית, תביעות ביטוחיות ושיבובים, תביעות בגין נזקי רכוש (עקב שטפונות, שריפות ואסונות טבע), תביעות נגד קצין התגמולים ועוד.
גיל משמש כעורך אתר "נזק"( http://www.nezek.co.il ) המכיל מידע משפטי מגוון בתחומי הנזיקין והביטוח על שלל סוגיות משפטיות הקשורות לתחומים אלה.
לייעוץ משפטי נא התקשרו לטלפון: 03-6935356 או פנו לדוא"ל - gil@eghert-kraus.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד גיל קראוס

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091788 צפיות
המאמר עוסק בתאונות שמתרחשות בבתי מלון עקב רשלנות מצד בית המלון, אחריות בית המלון לתאונה ומהם הדרכים שבהם צריך לנקוט אדם שנפגע בתאונה במלון.

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091601 צפיות
כאשר קטין נפצע בתאונה, קשה מאוד לדעת מה היה צפוי לו בעתיד אם לא היה נפגע בתאונה. לאור זאת, גם קשה לעשות חישוב של הפסדי השכר שייגרמו לו בעקבות פגיעתו. בשאלה זו ושאלות נוספות בנוגע לחישוב הפסדי השכר לקטינים שנפגעו בתאונות עוסק המאמר המצורף.

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091663 צפיות
המאמר עוסק בנזקי גוף אשר נגרמים עקב מפגעים ברכוש של בניין משותף, על מי מוטלת האחריות בגין מפגעים אלו וכיצד יכול הנפגע לפעול על מנת לקבל פיצוי בגין נזקיו

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091706 צפיות
לא רק מקרים רגילים של תאונות שאירעו ברכב, נחשבות כתאונות דרכים ולעיתים גם מקרים חריגים ייחשבו מכוח החוק כתאונת דרכים. כך למשל, גם טריקת דלת הרכב על האצבע עשויה במקרים מסוימים להיחשב כתאונת דרכים והנפגע עשוי לקבל פיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו עקב טריקת הדלת.

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין20/04/091513 צפיות
המאמר עוסק בקשר האפשרי שבין התפרצות ו/או החמרת צחלת הטרשת הנפוצה ובין פגיעה בתאונת דרכים

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין24/03/091530 צפיות
אדם שעקב פיטוריו הדרדר מצבו הנפשי, עשוי להיות מוכר כנפגע עבודה על-ידי המוסד לביטוח לאומי

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין12/03/091533 צפיות
אדם שנפגע בתאונת דרכים בהיותו נוהג שיכור, יהיה זכאי לפיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו

מאמרים נוספים בנושא נזיקין

מאת: עידן שלומןנזיקין29/04/192408 צפיות
אחד החוקים הכי משמעותיים לטובת הצרכן הישראלי הוא חוק שירותי תעופה שחוקק חבר הכנסת אחמד טיבי לפני מספר שנים. חוק זה הוא ללא ספק בשורה מרעננת במסגרת חוקי הגנת הצרכן בישראל ונוגע הן לטיסות מישראל לחוץ לארץ, טסים פנים ארציות בישראל וטיסות ממדינה זרה לישראל, בין אם מדובר בטיסה ישירה או כזאת הכוללת חניית ביניים.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192492 צפיות
אחד התחומים הפעילים ביותר בעולם המשפט הישראלי הוא זה של תביעות נזיקין ותאונות דרכים. הסיבה לכך די פשוטה, והיא כיוון שכולנו עלולים להיקלע לסיטואציה בה אנו נפגעים במזיד או בשוגג ויש מי שניתן לתבוע על מנת שייתן על כך את הדין.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192491 צפיות
שכירים רבים תופסים במחשבתם שהם רשאים לתבוע מקרה של תאונת עבודה או פגיעה מהעבודה רק כאשר מתרחש אירוע נקודתי ספציפי שברור (לפחות עבורם) שהוא זה שגרם להם לנזק גופני. לא כך הדבר וכדאי שתכירו מושג "חדש" יחסית בתביעות של תאונות עבודה – מיקרוטראומה.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192587 צפיות
ההגנה על זכויות העובדים מתרחבת כל הזמן ככל שאנו למדים יותר ויותר על גורמים הפוגעים בעובדים במהלך עבודתם. חלק מפגיעות אלו נחשבות בתור מחלת מקצוע על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה, ולעובד שנפגע באופן זה יש זכויות תביעה מול ביטוח לאומי.

מאת: עידן שלומןנזיקין18/02/192331 צפיות
אמצעי המדיה הרבים שזמינים לכל אחד ואחת מאיתנו הביאו בשנים האחרונות לעלייה משמעותית באלימות שעולה בטקסטים רבים שנכתבים בערוצי התקשורת השונים. חלק מאותם תכנים, בין אם במסגרת כתבה, מאמר, פוסט או מסרון הם בבחינת לשון הרע והוצאת דיבה מבחינה חוקית ונכנסים תחת הגדרות חוק לשון הרע במדינת ישראל.

מאת: עידן שלומןנזיקין19/01/193125 צפיות
מגיע לכם פיצוי! כך קובע חוק טיבי שעבר בכנסת לפני מספר שנים, ונועד לתת מענה לציבור הצרכנים שנפגע על ידי חברות תעופה שונות בין אם במקרים של עיכוב בטיסה או ביטול טיסה.

מאת: עידן שלומןנזיקין24/12/182221 צפיות
ביטוח סיעוד הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר לכל אחת ואחת במדינה. בין אם רוכשים זאת באמצעות קופת החולים או במסגרת ביטוח פרטי, הרי שביטוח סיעודי אמור לכסות אותנו (ובעיקר את בני ביתנו) במקרה ונקלע למצב סיעודי.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica