חפש מאמרים:
שלום אורח
26.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הקשר בין מחלת הפיברומיאלגיה ופגיעה בתאונה

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין18/02/20091351 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

כפי שיובהר במאמר זה להלן, הקשר בין מחלת הפיברומיאלגיה ופגיעה בתאונה, בעיקר תאונת דרכים, הולך ונהיה מוכר יותר ויותר, הן בעולם הרפואה והן בעולם המשפט, עובדה אשר הופכת את הצורך בהיכרות המחלה והשלכותיה לקריטית הן לעוסקים בתחום והן לכל אדם אשר נפגע בתאונה.

אודות מחלת הפיברומיאלגיה
רבים מכם וודאי לא שמעו מעולם אודות מחלת הפיברומיאלגיה, למרות שמדובר במחלה אשר פוגעת בכ- 3% מהאוכלוסייה בישראל.
פיברומיאלגיה (FMS) הינה מחלה ראומטית כרונית, הגורמת לכאבי שרירים שלדיים מפושטים בכל רחבי הגוף והמלווה במגוון רחב של סיפטומים, כגון: חולשה, הפרעות בשינה, כאבי ראש, כאבי בטן, קשיים בריכוז ובזיכרון, שינויים במצבי הרוח ועוד.
מאפיינים נוספים של המחלה הם שבדיקות המעבדה אשר מבוצעות לחולה בדרך כלל יוצאות תקינות ואין עדות לתהליכים דלקתיים או זיהומים שיכולים להסביר את הכאבים והתסמינים הנוספים. לאור זאת ומאחר והמחלה תלויה בעיקר בדיווחי החולה על תלונותיו והרגשותיו, הקושי באבחון המחלה על-ידי רופאים שאינם בתחום הוא גדול.
אבחון המחלה מתבצע על-ידי רופאים ראומטולוגים, באמצעות איתור קיומן של נקודות רגישות בגוף האדם, בעיקר בשרירים, במקומות אופייניים ומוגדרים. הטיפול במחלה לאחר אבחונה, כרוך בדרך כלל בטיפול תרופתי, מנוחה מוגברת ולעיתים גם תמיכה נפשית וקבוצות תמיכה.
לאור העובדה שמודעות הרופאים למחלה זו עד לתקופה האחרונה לא הייתה גבוהה, וודאי מודעות הלוקים בתסמונת זו, הרי שבדרך כלל חלפו 3-5 שנים עד אשר אובחנה המחלה אצל החולה והוא החל לקבל טיפול מתאים, כאשר במשך תקופה זו סבל החולה סבל רב ותסכול גדול מהעובדה שאיש לא מצליח למצוא את הסיבה למכאוביו.

הקשר בין פיברומיאלגיה ופגיעה גופנית בתאונה
הגורמים למחלה יכולים להיות רבים ושונים ועד ליום זה אין למעשה קביעה ברורה לגבי הסיבות לפרוץ המחלה.
אחד הגורמים המשוערים למחלה שבו נדון במסגרת מאמר זה, הוא פגיעה גופנית בתאונה.
מרבית הראומטולוגים וכן מחקרים רבים, קבעו כי קיים קשר ישיר בין טראומות הנובעות מפגיעה גופנית בכלל ופגיעות בעמוד השדרה הצווארי בפרט, לבין מחלת הפיברומיאלגיה.
המחקר הבולט בעניין זה הוא מחקרו של פרופ' דן בוסקילה (מנהל יחידת הראומטולוגיה בבית החולים "סורוקה") אשר פורסם כבר בשנת 1997 ואשר דן בקשר שקיים בין מחלת הפיברומיאלגיה לבין פגיעות קודמות בעמוד השדרה הצווארי, על סמך בחינה מבוקרת של 161 מקרי פגיעות טראומטיות. המחקר שכותרתו: Increased Rates of Fibromyalgia Following Cervical Spine Injury"" ואשר פורסם ב: Arthritis Rheum 1997 Mar; 40(3): 446-452, מצביע על כך שלנפגעים מסוג "צליפת שוט" בעמוד השדרה הצווארי, פגיעה אשר נגרמת בעיקר בתאונות דרכים, יש סיכוי גדול פי כמה וכמה לפתח את המחלה מאשר כל אדם אחר.
מאז פרסום מחקר זה ועד היום, המודעות לקשר שבין פיברומיאלגיה ופגיעה גופנית בתאונה, הולכת וגדלה מיום ליום בעולם הרפואה וכיום חלק גדול מהראומטולוגים מסכימים שישנו קשר ישיר בין פגיעה גופנית להתפרצות המחלה.
עובדה זו מביאה לכך שבמקרים רבים לאחר פגיעה בתאונה, האבחון של המחלה אצל הנפגע נעשה בצורה מהירה יחסית לעבר.

פיברומיאלגיה בפסיקת בתי המשפט
גם בתי המשפט בשנים האחרונות, בעקבות המודעות ההולכת וגדלה, הכירו בקשר בין התפרצות המחלה לבין פגיעות גופניות. ראו למשל את הדברים האמורים בת.א. 018403/98 (שלום חיפה) לרנר חיה נ' כהן אילנה ואח' (לא פורסם):
""דומה שאין מחלוקת לגבי עצם קיומה של תסמונת הפיברומיאלגיה... לדעתי, בענייננו מתקיים הן הקשר הסיבתי העובדתי הפוטנציאלי בין טראומה לבין תסמונת הפיברומיאלגיה והן הקשר הסיבתי הספציפי בין התאונה שעברה התובעת לבין התסמונת שהופיעה אצלה. אפרט ואסביר... אמנם אין מחקרים רבים שעוסקים בגורמים לתסמונת הזו, יחד עם זאת כל המומחים והמחקרים שהובאו מסכימים לקביעה שטראומה היא אחד מהטריגרים שמביאים להופעת המחלה"

קביעות אלו ואחרות הופיעו במרוצת השנים בפסקי דין רבים, וכיום לשופטי בתי המשפט השונים כבר אין ספק בנוגע לקשר שבין פגיעה בתאונה למחלה.
למודעות ההולכת וגדלה גם בבתי המשפט בנוגע לקשר שבין המחלה ובין טראומות גופניות, ישנן השלכות משמעותיות. כך למשל, ממנים בתי המשפט חדשות לבקרים מומחים רפואיים בתחום הראומטולוגיה בתביעות רבות, בכדי שאלו יקבעו האם הנפגע לקה במחלה ואם כן מהו שיעור הנכות שנותרה לנפגע בעקבותיה וכן נפסקים בתביעות רבות פיצויים לנפגעים בתאונות אשר לקו במחלת הפיברומיאלגיה.
בנוסף, גם חברות הביטוח מוכנות כיום להכיר בקשר בין המחלה ובין פגיעה בתאונה ומוכנות לשלם פיצויים לאדם אשר לקה במחלה בעקבות פגיעתו בתאונה. עובדה זו משפיעה גם על הערכות הסיכון של חברות ביטוח במקרים שונים וכן מאלצת את חתמי הביטוח, האחראים על בדיקת הסיכונים הביטוחיים והנפקת פוליסות הביטוח בהתאם לסיכונים הקיימים, להכיר במחלה ובקשר בינה ובין פגיעה גופנית.

המלצות לנפגע
למרות המודעות ההולכת וגדלה למחלה, עדיין אנשים רבים וביניהם גם רופאים בתחומים שונים, אינם מכירים בקיומה של המחלה ו/או בקשר בין המחלה ובין טראומה גופנית. עובדה זו גורמת בין היתר לאי אבחון המחלה או לעיכוב רב באבחון, כאשר במהלך תקופה זו ממשיך החולה לסבול סבל איום ללא כל ממצאים אובייקטיביים בבדיקות אשר נערכות לו.
לאור זאת, מומלץ כי אדם אשר נפגע בתאונה, בפרט כאשר מדובר בפגיעה בעמוד השדרה הצווארי, סובל במשך תקופה ארוכה מתסמינים הכוללים בין היתר כאבים מפושטים בחלקים רבים בגופו, חולשה ועייפות, ואילו כל הבדיקות האובייקטיביות אשר נערכות לו הינן תקינות, יבקש הוא להיבדק על-ידי ראומטולוג אשר יקבע האם הנפגע לקה במחלת הפיברומיאלגיה אם לאו.
הבדיקה הינה קלה יחסית והראומטולוג יוכל לקבוע במהירות האם הנפגע לקה במחלה ולהעניק לו טיפול מתאים.

מבט לעתיד
המודעות ההולכת וגדלה למחלה, הביאה לכך שמרבית הרופאים, שופטי בתי המשפט ועורכי הדין אשר עוסקים בתחום, מכירים את המחלה ואת הקשר בינה ובין פגיעה גופנית, על כל המשמעויות הנובעות מכך כאמור לעיל.
נראה כי בעתיד הקרוב, המודעות למחלה תלך ותצבור תאוצה נוספת, כך שהמחלה תוכר כמחלה כרונית של ממש אצל נפגעים רבים, בתי המשפט ימשיכו למנות מומחים רפואיים בתחום הראומטלוגיה בכדי לקבוע את אחוזי הנכות אשר נותרו ללוקים בפיברומיאלגיה, חברות הביטוח יכירו במחלה במסגרת פוליסות שונות שהן מנפיקות ובתי המשפט ימשיכו ויפסקו פיצויים לנפגעים אשר חלו במחלה בעקבות פגיעתם בתאונה.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד גיל קראוס, שותף במשרד עורכי הדין אגרט - קראוס,  מספק ייעוץ וייצוג בתחומי המשפט האזרחי והמסחרי ומתמחה בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח הכולל מתן שירותים משפטיים לנפגעי גוף (בתאונות דרכים, תאונות עבודה, תאונות תלמידים ותאונות כלליות), רשלנות רפואית, אחריות מקצועית, תביעות ביטוחיות ושיבובים, תביעות בגין נזקי רכוש (עקב שטפונות, שריפות ואסונות טבע), תביעות נגד קצין התגמולים ועוד.
גיל משמש כעורך אתר "נזק"( http://www.nezek.co.il ) המכיל מידע משפטי מגוון בתחומי הנזיקין והביטוח על שלל סוגיות משפטיות הקשורות לתחומים אלה.
לייעוץ משפטי נא התקשרו לטלפון: 03-6935356 או פנו לדוא"ל - gil@eghert-kraus.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד גיל קראוס

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091781 צפיות
המאמר עוסק בתאונות שמתרחשות בבתי מלון עקב רשלנות מצד בית המלון, אחריות בית המלון לתאונה ומהם הדרכים שבהם צריך לנקוט אדם שנפגע בתאונה במלון.

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091596 צפיות
כאשר קטין נפצע בתאונה, קשה מאוד לדעת מה היה צפוי לו בעתיד אם לא היה נפגע בתאונה. לאור זאת, גם קשה לעשות חישוב של הפסדי השכר שייגרמו לו בעקבות פגיעתו. בשאלה זו ושאלות נוספות בנוגע לחישוב הפסדי השכר לקטינים שנפגעו בתאונות עוסק המאמר המצורף.

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091658 צפיות
המאמר עוסק בנזקי גוף אשר נגרמים עקב מפגעים ברכוש של בניין משותף, על מי מוטלת האחריות בגין מפגעים אלו וכיצד יכול הנפגע לפעול על מנת לקבל פיצוי בגין נזקיו

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין21/12/091702 צפיות
לא רק מקרים רגילים של תאונות שאירעו ברכב, נחשבות כתאונות דרכים ולעיתים גם מקרים חריגים ייחשבו מכוח החוק כתאונת דרכים. כך למשל, גם טריקת דלת הרכב על האצבע עשויה במקרים מסוימים להיחשב כתאונת דרכים והנפגע עשוי לקבל פיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו עקב טריקת הדלת.

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין20/04/091508 צפיות
המאמר עוסק בקשר האפשרי שבין התפרצות ו/או החמרת צחלת הטרשת הנפוצה ובין פגיעה בתאונת דרכים

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין24/03/091526 צפיות
אדם שעקב פיטוריו הדרדר מצבו הנפשי, עשוי להיות מוכר כנפגע עבודה על-ידי המוסד לביטוח לאומי

מאת: עו"ד גיל קראוסנזיקין12/03/091529 צפיות
אדם שנפגע בתאונת דרכים בהיותו נוהג שיכור, יהיה זכאי לפיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו

מאמרים נוספים בנושא נזיקין

מאת: עידן שלומןנזיקין29/04/192395 צפיות
אחד החוקים הכי משמעותיים לטובת הצרכן הישראלי הוא חוק שירותי תעופה שחוקק חבר הכנסת אחמד טיבי לפני מספר שנים. חוק זה הוא ללא ספק בשורה מרעננת במסגרת חוקי הגנת הצרכן בישראל ונוגע הן לטיסות מישראל לחוץ לארץ, טסים פנים ארציות בישראל וטיסות ממדינה זרה לישראל, בין אם מדובר בטיסה ישירה או כזאת הכוללת חניית ביניים.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192480 צפיות
אחד התחומים הפעילים ביותר בעולם המשפט הישראלי הוא זה של תביעות נזיקין ותאונות דרכים. הסיבה לכך די פשוטה, והיא כיוון שכולנו עלולים להיקלע לסיטואציה בה אנו נפגעים במזיד או בשוגג ויש מי שניתן לתבוע על מנת שייתן על כך את הדין.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192481 צפיות
שכירים רבים תופסים במחשבתם שהם רשאים לתבוע מקרה של תאונת עבודה או פגיעה מהעבודה רק כאשר מתרחש אירוע נקודתי ספציפי שברור (לפחות עבורם) שהוא זה שגרם להם לנזק גופני. לא כך הדבר וכדאי שתכירו מושג "חדש" יחסית בתביעות של תאונות עבודה – מיקרוטראומה.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192579 צפיות
ההגנה על זכויות העובדים מתרחבת כל הזמן ככל שאנו למדים יותר ויותר על גורמים הפוגעים בעובדים במהלך עבודתם. חלק מפגיעות אלו נחשבות בתור מחלת מקצוע על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה, ולעובד שנפגע באופן זה יש זכויות תביעה מול ביטוח לאומי.

מאת: עידן שלומןנזיקין18/02/192321 צפיות
אמצעי המדיה הרבים שזמינים לכל אחד ואחת מאיתנו הביאו בשנים האחרונות לעלייה משמעותית באלימות שעולה בטקסטים רבים שנכתבים בערוצי התקשורת השונים. חלק מאותם תכנים, בין אם במסגרת כתבה, מאמר, פוסט או מסרון הם בבחינת לשון הרע והוצאת דיבה מבחינה חוקית ונכנסים תחת הגדרות חוק לשון הרע במדינת ישראל.

מאת: עידן שלומןנזיקין19/01/193117 צפיות
מגיע לכם פיצוי! כך קובע חוק טיבי שעבר בכנסת לפני מספר שנים, ונועד לתת מענה לציבור הצרכנים שנפגע על ידי חברות תעופה שונות בין אם במקרים של עיכוב בטיסה או ביטול טיסה.

מאת: עידן שלומןנזיקין24/12/182210 צפיות
ביטוח סיעוד הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר לכל אחת ואחת במדינה. בין אם רוכשים זאת באמצעות קופת החולים או במסגרת ביטוח פרטי, הרי שביטוח סיעודי אמור לכסות אותנו (ובעיקר את בני ביתנו) במקרה ונקלע למצב סיעודי.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica