חפש מאמרים:
שלום אורח
24.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

תביעת לשון הרע : מורה נבוכים

מאת: ליאור לויטנזיקין31/01/20101407 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק


לשון הרע עשויה לפגוע במשרתו של אדם, בין אם היא ציבורית או אחרת, בעסק, משלח יד או מקצוע.  כמו כן, לשון הרע  מבזה  אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, מינו או נטייתו המינית.

מעבר לפגיעות המפורטות בחוק, ההתמודדות עם לשון הרע אינה קלה כלל. ההיבטים המשפטיים גם הם אינם פשוטים ושאלות רבות עשויות להתעורר כששוקלים הגשת תביעה בגין לשון הרע. אנסה לענות כאן על חלק מהן.


1. אני רוצה להגיש תביעת לשון הרע, והמחשבה על העיתונאים ש"יחגגו" על הפרשה מרתיעה אותי. מה עושים?

כל עיתונאי מכיר,  ולא בחיבה, את המילים "צו איסור פרסום".  אולי זה מתנגש עם "זכות הציבור לדעת" או שמא עלינו לומר "רצון הציבור לדעת כל דבר", אבל  לבית המשפט יש את השיקולים שלו, ובמקרים מיוחדים,  ניתנת הוראה שלא לפרסם פרטים בנוגע לתביעה.

2. כתבו עלי בעיתון כתבה, איך לומר, לא ממש מחמיאה. נפגעתי עמוקות ואני רוצה לתבוע. את מי, בעצם?

ניתן לתבוע את כל מי שקשור לפרסום: החל במקור הידיעה, דרך הכתב, מי שאישר את הפרסום, את עורך העיתון ואת המו"ל.

3. חקירה פלילית שהתנהלה נגדי, ושעליה דיווחו העיתונים בחדווה רבה, נסגרה. על סגירת החקירה, כמה מפתיע, לא נכתבה מילה.  מה אפשר לעשות?

אם הגשת בקשה בכתב לאמצעי התקשורת שדיווחו על החקירה, הרי שהם מחוייבים לדווח על סגירתה. אם זה לא קורה – יש מקום לתבוע פיצויים.

4. מישהו אמר לי דברים קשים, פוגעים ומעליבים, אבל אף אחד אחר לא שמע. האם אני יכול לתבוע אותו?

"פרסום לשון הרע" משמעו, שהדברים הגיעו לפחות לעוד אדם אחד, מלבד הנפגע. לכן התשובה היא שלילית. אך אם אותו אדם לו נאמרו הדברים אינו הנפגע מהם – ניתן להגיש תביעת לשון הרע.

5. האם ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגין פרסום שפגע בשמו של אדם שנפטר?

החוק לא מאפשר הגשת תביעת לשון הרע במקרה כזה. הדבר היחיד שניתן לעשות הוא ליזום פניה אל היועץ המשפטי לממשלה כדי לפתוח בהליכים פליליים נגד מי שפרסם את ההשמצה.

6. האם אפשר לתבוע בגין השמצה כוללת של קבוצה חברתית אליה משתייך אדם (לדוגמה, "כל הקבלנים גנבים")?

תובע חייב לשכנע את בית המשפט כי הפרסום פגע בו אישית – וכשמדובר בפרסום המשמיץ קבוצה גדולה, קשה מאוד לעשות זאת.  יחד עם זאת, ליועץ המשפטי לממשלה יש אפשרות להגיש אישום בגין השמצה שכזו, אך יש לציין כי הדבר נעשה לעיתים נדירות.

7. האם המושג "לשון הרע" מתייחס בהכרח לדברי שקר? ומה הדין לגבי פרסומי אמת?

לא. גם דברי אמת יכולים לבזות, להשפיע או לפגוע. אבל,  כשמדובר בפרסום דברי אמת, הוא עשוי להיות מוגן (מותר) אם המפרסם הוכיח שחלה עליו הגנת "אמת הפרסום". יש לציין כי אם בפרסומי אמת אין עניין ציבורי, הם לא יהיו מותרים (מוגנים). וכשמדובר בפרסום שקרי, אם הוא  אינו פוגע, מבזה או משפיל באחת הדרכים הקבועות בחוק – הוא לא יהיה בגדר "לשון הרע".

8.  האם יש הגנה בחוק הנוגעת לפרסומים הגורמים לנזק עסקי?

פרסום העלול לפגוע בעסקו של אדם  עונה על הגדרת "לשון הרע" וכל האיסורים וההוראות שבחוק חלים גם לגביו. אגב, גם תאגידים (חברות, עמותות, אגודות וכד')  רשאים לפי החוק להגיש תביעות לשון הרע, אך בכל מה שקשור לפיצויים בתביעות אלו  חלים הסדרים מיוחדים.

9. האם גידופים מהווים עילה  בגינה ניתן להגיש תביעת לשון הרע?

תביעות לשון הרע בגן גידופים יתקבלו ע"י בית המשפט אם  יוכח כי האמירות בהן מדובר הן לא סתמיות אלא כאלו שעלולות היו לבזות, להשפיל או לפגוע באחת הדרכים הקבועות בסעיף 1 לחוק איסור לשון הרע.

10. נעלבתי מדברים שנאמרו לי, למרות שהאמירה לא היתה מפורשת. האם ניתן לתבוע בגין דברים שנאמרים במרומז?

במקרה של לשון הרע מרומזת, על התובע לשכנע את בית המשפט שהאדם הסביר היה מייחס לפרסום שכזה משמעות מבזה, משפילה ופוגעת.



אין בתוכן זה משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי. המסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד ליאור לויט

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ליאור לויט

מאת: ליאור לויטנזיקין14/09/101209 צפיות
מדי יום אנחנו שומעים לצערינו על הקטל בדרכים ותאונות הן דבר שכיח. אולם לא הרבה יודעים שהיום, לפי החוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.

מאת: ליאור לויטנזיקין18/08/101237 צפיות
מדי יום אנו שומעים לצערינו הרב על הקטל בדרכים ותאונות הן כאמור דבר שכיח. אולם לא רבים יודעים שהיום, לפי חוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.

מאת: ליאור לויטנזיקין10/08/101388 צפיות
לחץ ומתח בעבודה הם דבר המוכר לכולנו, כמו גם העובדה שרבים מאיתנו לוקחים את זה ללב - ותרתי משמע. אירוע לב במהלך העבודה הוא מתאונות העבודה השכיחות ביותר, גם אם לעיתים נדמה שאין קשר הדוק בין האירוע עצמו לפעילות בעבודה.

מאת: ליאור לויטנזיקין05/08/101215 צפיות
אחד המקרים השכיחים בתביעות רשלנות רפואית, הוא סיבוך בחדר הלידה. ביה"ח הממוצע עובר כעשרות לידות ביום, ולמרות שמדובר בהליך רפואי שגרתי ושכיח, לעיתים הוא עלול להסתבך. משנכנסים לחדר לידה לא ניתן לצפות את פני העתיד - מנוסות ככל שהאם והמיילדת יכולות להיות בלידות.

מאת: ליאור לויטנזיקין26/07/101183 צפיות
כולנו מפחדים מטיפול שיניים - מי לא? איננו מבינים תמיד את הטיפול שאנו עוברים ראשית, מאחר ואין באפשרותינו להתבונן בו בצורה נוחה כך שנבין את הנעשה. שנית, בגלל שהמינוחים המקצועיים לא כ"כ נגישים ונהירים עבורינו – לעיתים קרובות קורה כי רק בדיעבד אנו מבינים את אותם מינוחים הקשורים לטיפול לאחר שחווינו אותו על בשרנו. סיבות אילו אינן רק הסיבות בגללן אנחנו נוטים לפחד מטיפול שיניים, אילו הן אף הסיבות לכך שרפואת השיניים היא אחד מהתחומים השכיחים בכל הקשור להגשת תביעות בגין רשלנות רפואית.

מאת: ליאור לויטדיני עבודה20/07/101330 צפיות
אנו עדים לאחרונה לעלייה חדה במספר תאונות העבודה הקטלניות שמתרחשות בישראל.נפגעת בתאונת עבודה? יתכן והיא יכלה להימנע. מהם חובותיו של המעביד בשמירה על בטיחותך? כיצד מוכיחים רשלנות מעביד? מה עושים לאחר שנפגעים בתאונת עבודה?

מאת: ליאור לויטנזיקין13/07/101170 צפיות
רשלנות רפואית בזמן היריון היא פיענוח שגוי של בדיקות שונות כמו בדיקות גנטיות, אולטראסאונד או אי הפניית אם בסיכון לבדיקות מתאימות, כך שמסתבר שהאישה ההיריונית נמצאת בקבוצת סיכון ולפיכך קיים חשש להיוולדות עובר עם מום , למוות בזמן הלידה ולפגיעה בבריאות האם.

מאמרים נוספים בנושא נזיקין

מאת: עידן שלומןנזיקין29/04/192394 צפיות
אחד החוקים הכי משמעותיים לטובת הצרכן הישראלי הוא חוק שירותי תעופה שחוקק חבר הכנסת אחמד טיבי לפני מספר שנים. חוק זה הוא ללא ספק בשורה מרעננת במסגרת חוקי הגנת הצרכן בישראל ונוגע הן לטיסות מישראל לחוץ לארץ, טסים פנים ארציות בישראל וטיסות ממדינה זרה לישראל, בין אם מדובר בטיסה ישירה או כזאת הכוללת חניית ביניים.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192480 צפיות
אחד התחומים הפעילים ביותר בעולם המשפט הישראלי הוא זה של תביעות נזיקין ותאונות דרכים. הסיבה לכך די פשוטה, והיא כיוון שכולנו עלולים להיקלע לסיטואציה בה אנו נפגעים במזיד או בשוגג ויש מי שניתן לתבוע על מנת שייתן על כך את הדין.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192480 צפיות
שכירים רבים תופסים במחשבתם שהם רשאים לתבוע מקרה של תאונת עבודה או פגיעה מהעבודה רק כאשר מתרחש אירוע נקודתי ספציפי שברור (לפחות עבורם) שהוא זה שגרם להם לנזק גופני. לא כך הדבר וכדאי שתכירו מושג "חדש" יחסית בתביעות של תאונות עבודה – מיקרוטראומה.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192579 צפיות
ההגנה על זכויות העובדים מתרחבת כל הזמן ככל שאנו למדים יותר ויותר על גורמים הפוגעים בעובדים במהלך עבודתם. חלק מפגיעות אלו נחשבות בתור מחלת מקצוע על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה, ולעובד שנפגע באופן זה יש זכויות תביעה מול ביטוח לאומי.

מאת: עידן שלומןנזיקין18/02/192321 צפיות
אמצעי המדיה הרבים שזמינים לכל אחד ואחת מאיתנו הביאו בשנים האחרונות לעלייה משמעותית באלימות שעולה בטקסטים רבים שנכתבים בערוצי התקשורת השונים. חלק מאותם תכנים, בין אם במסגרת כתבה, מאמר, פוסט או מסרון הם בבחינת לשון הרע והוצאת דיבה מבחינה חוקית ונכנסים תחת הגדרות חוק לשון הרע במדינת ישראל.

מאת: עידן שלומןנזיקין19/01/193117 צפיות
מגיע לכם פיצוי! כך קובע חוק טיבי שעבר בכנסת לפני מספר שנים, ונועד לתת מענה לציבור הצרכנים שנפגע על ידי חברות תעופה שונות בין אם במקרים של עיכוב בטיסה או ביטול טיסה.

מאת: עידן שלומןנזיקין24/12/182210 צפיות
ביטוח סיעוד הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר לכל אחת ואחת במדינה. בין אם רוכשים זאת באמצעות קופת החולים או במסגרת ביטוח פרטי, הרי שביטוח סיעודי אמור לכסות אותנו (ובעיקר את בני ביתנו) במקרה ונקלע למצב סיעודי.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica