חפש מאמרים:
שלום אורח
24.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

איך מוכיחים עוולת רשלנות

מאת: ליאור לויטנזיקין04/03/20101813 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

פעמים רבות אנו שומעים את המילה "רשלנות" בהקשרים משפטיים: רשלנות רפואית, רשלנות פלילית, גרימת מוות ברשלנות, רשלנות מקצועית וכו'. הוכחה של רשלנות היא משמעותית במיוחד בדיני נזיקין, הן מבחינת פסק הדין והן מבחינת גובה הפיצויים הנקבעים. לפי דיני הנזיקין, אדם שנפגע וסבל הוא הניזוק ובאפשרותו לתבוע את מי שבעקבותיו נגרם לו הנזק (המזיק). יש לזכור כי הפיצוי אינו אוטומטי וכי  הניזוק נדרש תחילה להוכיח שורה של קריטריונים לפני שיזכה בפיצוי.

בניגוד לרשלנות הפלילית, ברשלנות הנזיקית מספיק להוכיח את עוולת הרשלנות על מנת לזכות בתביעה. אדם רשלן ייחשב ככזה אם הפר תקן התנהגות המקובל בחברה, אולם פקודת הנזיקין, והפסיקה בעקבותיה יצרו שורה של תנאים ומבחנים, במטרה לבדוק האם חב אדם ברשלנות.. מבחנים אלו מאפשרים לבתי-המשפט להכריע האם יש להטיל אחריות נזיקית במסגרת עוולת הרשלנות במקרה הנתון, ובמקביל משמשים כמערכת של איזונים ובלמים, המשקללים גם מדיניות חברתית כמו שיקולי מוסר וצדק.

מה צריך לקרות כדי שתתקיים עוולת רשלנות?

כדי להוכיח עוולת רשלנות, יש להתקיים ארבעה תנאים במצטבר:

1.קיום חובת הזהירות
2.הפרת חובת הזהירות
3.קיום קשר סיבתי
4. נזק

קיום  חובת הזהירות

לפני שבודקים עם התקיימה חובת הזהירות, יש לבדוק האם המזיק בכלל חייב את חובת הזהירות כלפי הניזוק. בודקים זאת על פי שני היבטים:

א. ההיבט המושגי (היבט עקרוני) – היבט זה נבחן על ידי בית המשפט לפי אופיו של המזיק והאם הוא חייב באופן כללי חובת זהירות כלפי הניזוק. כלומר, בית המשפט בודק את עניין מהות הפגיעה והנזק שנגרם
ב. ההיבט הקונקרטי (ההיבט הספציפי) – בהיבט הזה נבדקים ההיבטים באופן ספציפי לכל מקרה. עושים זאת בדרך כלל על פי מבחן הצפיות לפקודה בו שואלים האם אדם סביר יכול היה לצפות בנסיבות המתקיימות

התרחשות של נזק. יתכן שאדם יכול לצפות סכנה מסוימת, אך בית המשפט יכול להחליט שהרי מדובר בצפייה נורמטיבית. מכאן משתמע כי חוובת הזהירות הקונקרטית מתקיימת רק על סכנות בלתי רגילות שעליהם החוק דורש שיהיו או ינקטו אמצעי זהירות סבירים למניעתם .

הפרת חובת הזהירות

בית המשפט בודק האם במקרה הספציפי חובת הזהירות הופרה, כלומר: לא ננקטו כל אמצעי זהירות למנוע נזק.

קיום קשר סיבתי

בית המשפט בודק האם אותה הפרת חובת הזהירות היא זו שגרמה לנזק, האם יש קשר בין הפרת חובת הזהירות לנזק והאם הנזק הוא ישיר או עקיף? גם כאן, כיום הקשר מתחלק לשני היבטים:

א. היבט עובדתי – מה בעצם התרחש האם נתון מסוים הוא זה שגרם לתוצאה שקרתה?
ב. היבט משפטי – האם נקיטת אמצעי זהירות היתה יכולה למנוע את התוצאה?

ליאור לויט

עו"ד לדיני נזיקין

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד ליאור לויט

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ליאור לויט

מאת: ליאור לויטנזיקין14/09/101209 צפיות
מדי יום אנחנו שומעים לצערינו על הקטל בדרכים ותאונות הן דבר שכיח. אולם לא הרבה יודעים שהיום, לפי החוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.

מאת: ליאור לויטנזיקין18/08/101236 צפיות
מדי יום אנו שומעים לצערינו הרב על הקטל בדרכים ותאונות הן כאמור דבר שכיח. אולם לא רבים יודעים שהיום, לפי חוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.

מאת: ליאור לויטנזיקין10/08/101388 צפיות
לחץ ומתח בעבודה הם דבר המוכר לכולנו, כמו גם העובדה שרבים מאיתנו לוקחים את זה ללב - ותרתי משמע. אירוע לב במהלך העבודה הוא מתאונות העבודה השכיחות ביותר, גם אם לעיתים נדמה שאין קשר הדוק בין האירוע עצמו לפעילות בעבודה.

מאת: ליאור לויטנזיקין05/08/101214 צפיות
אחד המקרים השכיחים בתביעות רשלנות רפואית, הוא סיבוך בחדר הלידה. ביה"ח הממוצע עובר כעשרות לידות ביום, ולמרות שמדובר בהליך רפואי שגרתי ושכיח, לעיתים הוא עלול להסתבך. משנכנסים לחדר לידה לא ניתן לצפות את פני העתיד - מנוסות ככל שהאם והמיילדת יכולות להיות בלידות.

מאת: ליאור לויטנזיקין26/07/101183 צפיות
כולנו מפחדים מטיפול שיניים - מי לא? איננו מבינים תמיד את הטיפול שאנו עוברים ראשית, מאחר ואין באפשרותינו להתבונן בו בצורה נוחה כך שנבין את הנעשה. שנית, בגלל שהמינוחים המקצועיים לא כ"כ נגישים ונהירים עבורינו – לעיתים קרובות קורה כי רק בדיעבד אנו מבינים את אותם מינוחים הקשורים לטיפול לאחר שחווינו אותו על בשרנו. סיבות אילו אינן רק הסיבות בגללן אנחנו נוטים לפחד מטיפול שיניים, אילו הן אף הסיבות לכך שרפואת השיניים היא אחד מהתחומים השכיחים בכל הקשור להגשת תביעות בגין רשלנות רפואית.

מאת: ליאור לויטדיני עבודה20/07/101330 צפיות
אנו עדים לאחרונה לעלייה חדה במספר תאונות העבודה הקטלניות שמתרחשות בישראל.נפגעת בתאונת עבודה? יתכן והיא יכלה להימנע. מהם חובותיו של המעביד בשמירה על בטיחותך? כיצד מוכיחים רשלנות מעביד? מה עושים לאחר שנפגעים בתאונת עבודה?

מאת: ליאור לויטנזיקין13/07/101170 צפיות
רשלנות רפואית בזמן היריון היא פיענוח שגוי של בדיקות שונות כמו בדיקות גנטיות, אולטראסאונד או אי הפניית אם בסיכון לבדיקות מתאימות, כך שמסתבר שהאישה ההיריונית נמצאת בקבוצת סיכון ולפיכך קיים חשש להיוולדות עובר עם מום , למוות בזמן הלידה ולפגיעה בבריאות האם.

מאמרים נוספים בנושא נזיקין

מאת: עידן שלומןנזיקין29/04/192394 צפיות
אחד החוקים הכי משמעותיים לטובת הצרכן הישראלי הוא חוק שירותי תעופה שחוקק חבר הכנסת אחמד טיבי לפני מספר שנים. חוק זה הוא ללא ספק בשורה מרעננת במסגרת חוקי הגנת הצרכן בישראל ונוגע הן לטיסות מישראל לחוץ לארץ, טסים פנים ארציות בישראל וטיסות ממדינה זרה לישראל, בין אם מדובר בטיסה ישירה או כזאת הכוללת חניית ביניים.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192480 צפיות
אחד התחומים הפעילים ביותר בעולם המשפט הישראלי הוא זה של תביעות נזיקין ותאונות דרכים. הסיבה לכך די פשוטה, והיא כיוון שכולנו עלולים להיקלע לסיטואציה בה אנו נפגעים במזיד או בשוגג ויש מי שניתן לתבוע על מנת שייתן על כך את הדין.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192480 צפיות
שכירים רבים תופסים במחשבתם שהם רשאים לתבוע מקרה של תאונת עבודה או פגיעה מהעבודה רק כאשר מתרחש אירוע נקודתי ספציפי שברור (לפחות עבורם) שהוא זה שגרם להם לנזק גופני. לא כך הדבר וכדאי שתכירו מושג "חדש" יחסית בתביעות של תאונות עבודה – מיקרוטראומה.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192579 צפיות
ההגנה על זכויות העובדים מתרחבת כל הזמן ככל שאנו למדים יותר ויותר על גורמים הפוגעים בעובדים במהלך עבודתם. חלק מפגיעות אלו נחשבות בתור מחלת מקצוע על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה, ולעובד שנפגע באופן זה יש זכויות תביעה מול ביטוח לאומי.

מאת: עידן שלומןנזיקין18/02/192321 צפיות
אמצעי המדיה הרבים שזמינים לכל אחד ואחת מאיתנו הביאו בשנים האחרונות לעלייה משמעותית באלימות שעולה בטקסטים רבים שנכתבים בערוצי התקשורת השונים. חלק מאותם תכנים, בין אם במסגרת כתבה, מאמר, פוסט או מסרון הם בבחינת לשון הרע והוצאת דיבה מבחינה חוקית ונכנסים תחת הגדרות חוק לשון הרע במדינת ישראל.

מאת: עידן שלומןנזיקין19/01/193116 צפיות
מגיע לכם פיצוי! כך קובע חוק טיבי שעבר בכנסת לפני מספר שנים, ונועד לתת מענה לציבור הצרכנים שנפגע על ידי חברות תעופה שונות בין אם במקרים של עיכוב בטיסה או ביטול טיסה.

מאת: עידן שלומןנזיקין24/12/182210 צפיות
ביטוח סיעוד הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר לכל אחת ואחת במדינה. בין אם רוכשים זאת באמצעות קופת החולים או במסגרת ביטוח פרטי, הרי שביטוח סיעודי אמור לכסות אותנו (ובעיקר את בני ביתנו) במקרה ונקלע למצב סיעודי.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica