חפש מאמרים:
שלום אורח
27.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

קבלת החלטות מהירה אצל טייסים ואיך ניתן לשפר זאת אצל מועמדים לקורס הטיס

מאת: מתגייסצבא וביטחון26/10/20121108 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מועמד לקורס טייס?

כדאי שתדע - במחקרים, שנעשו לאנשי צוות אוויר במבחנים קוגניטיביים וסריקות MRI הראו שישנם הבדלים משמעותיים במוחם של טייסי קרב בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מאת רן אדוני – מאמן למבחני המיון לצוות אוויר

המחקר, שפורסם ב- Journal of Neuroscience , משווה את התפקוד הקוגניטיבי של טייסי קרב בשירות חיל האוויר המלכותי לקבוצת ביקורת שנבחרה ולהם ציוני  IQ דומים, רק שלאלו מקבוצת הביקורת אין ניסיון קודם של הטסת מטוס.

כל המשתתפים השלימו שתי משימות במבחנים קוגנטיביים, שניתנו להם ושנועדו לחקור את מהירות קבלת ההחלטות. החוקרים השתמשו בסוג מסוים של סריקת מוח -  MRI, ששימש לאחר המבחנים לבחון את מבנה החומר הלבן והקשרים שנוצרו בין אזורים במוח הקשורים לשליטה .

 

החוקרים מצאו כי לטייסי קרב שליטה קוגניטיבית מעולה וגדולה משמעותית באחת המשימות הקוגניטיביות ביחס לקבוצת הביקורת. יחד עם זאת נמצא שהם היו רגישים יותר למידע לא רלוונטי שנועד להסיח את דעתם. סריקות ה- MRI גילו הבדלים בחומר הלבן באונה הימנית של המוח בין טייסים וקבוצת הביקורת.

 

קבלת החלטות מהירה אצל טייסים

 

בין הסיבות לקיום מחקר זה היתה הסיבה שטייסים לעתים קרובות נמצאים בצורך אמיתי למקסם את היכולת הקוגניטיבית שלהם - הם נדרשים לקבל החלטות ולדיוק גבוה בשברירי שניה.

 

הממצאים הראו כי האפשרות להגיע למצב אופטימאלי בניצול המוח יכולה להיות מושגת בתיווך של תגובות נכונות לגירויים על ידי מיון המידע בין רלוונטי ללא רלוונטי.  שליטה כזו מלווה בשינויים מבניים במוח. יש לכך השלכות מעבר להבחנה פשוטה בין טייסי קרב לבין אחרים היות והדבר מצביע על מומחיות בהיבטים מסוימים של קוגניציה, הקשורים לשינויים ולקשרים בין אזורים במוח. החידוש הוא שלא רק שהאזורים הרלוונטיים במוח גדולים, אלא, שהקשרים בין חלקים מרכזיים שונים במוח באנשים אלו רב יותר.

 

הקשר של המחקר למבחני המיון של ירפ"א א' וירפ"א ב'

במבני המיון לקורס הטיס מגיעים המועמדים ללא ניסיון והיכרות באשר למבחנים שהם עומדים לעבור.

מרבית המבחנים עלומים, המועמדים לא יודעים מה מצפים מהם ועל פי רוב הם כשכבר עולה השאלה הזאת, הם נענים: "תהיה אתה". זוהי דרך נפלאה לומר: "אל תתכונן, אנחנו רוצים לראות את הכישורים הקוגניטיביים שלך בזמן נתון. בזמן המבחן".

 

מחקרים רבים כל כך נעשו על תחום הלמידה והשתפרות כתוצאה מחזרה על פעילות מסוימת.

די שניזכר בעצמנו בכל אותן פעולות שנדרשנו לעשות בפעם הראשונה והזמן שארך לנו לבצען לעומת הפעם השנייה, השלישית  וכו'. עקומת הלמידה של מרבית האוכלוסיה מצביעה על מגמת שיפור, הן במימד הזמן והן באיכות. פטריציו פאולטי, אחד מהמאמנים הגדולים באירופה וחוקר מוח ולמידה, ציטט את אריסטו באומרו ש "החזרה היא אם כל האומניות". בוודאי שכך. בגלל זה ככל שאנחנו יותר מתאמנים ומתכוננים, אנחנו למעשה מעבים את הנוירו-טרנסמיטורים במוח והפעילות הנלמדת הופכת להיות שגרתית וקלה לביצוע.

 

בהכנה שמעבירה חברת "מתגייס". הרעיון הוא לא לרמות את המערכת ולא לדפוק אותה.

הרעיון הוא ליצור את אותם קשרים במוח שיאפשרו למועמד להצליח במבחנים שבודקים את התאמתו של מועמד לצוות אויר. קשרים אלו אינם בלעדיים לטייס אלא, נמצא שהם מודגשים אצל אנשי צוות אוויר.

על מנת לבנות את הקישורים הללו במוח, ראשית יש צורך ליצור את הקישורים החדשים במוח על ידי חשיפה לאופי המבחנים, למטרתם, לאופן שבהם המועמד נמדד ושנית, יש לעבות את אותם קישורים ולחזק אותם על ידי תרגול.

 

הכותב, רן אדוני, הנו מאמן להכנה למבחני המיון ליחידות המובחרות ב"מתגייס"

www.mitgayes.co.il )

 

לעיון במאמר המוזכר:

'Expert cognitive control and individual differences associated with frontal and parietal white matter microstructure' by Roberts RE, Anderson E & Husain M is published in the Journal of Neuroscience on December 2010

 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

רן אדוני, הוא מאמן בחברת "מתגייס" – העוסקת בהכנת מועמדים למבחני המיון ליחידות העילית של צה"ל. הכנסו לאתר : www.mitgayes.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מתגייס

מאת: מתגייסצבא וביטחון14/11/121133 צפיות
מדוע המערך הצה"לי יצר כל כך הרבה מבחני מיון שונים במהותם ובאופיים אחד מהשני וכיצד יכולים המבחנים הללו לאפשר לבוחנים להסיק האם המועמד יתקבל או לא ליחידה הרצויה.

מאת: מתגייסצבא וביטחון26/10/121435 צפיות
מבחני המיון לקורס הטיס ארוכים ומורכבים. את מרבית המבחנים עוברים המועמדים ביחידת הרפואה האווירית. השלב הראשון הוא סדרת מבחנים ממושכת.

מאת: מתגייסצבא וביטחון26/10/121085 צפיות
מבחני המיון הפסיכולוגיים המתבצעים במערך המיון של צה"ל למועמדים ליחידות המובחרות משמשים את הצבא להעריך את המועמד למידת התאמתו לתפקידים המיוחדים. מאמר זה עוסק בצורך להכנה וכיצד להיערך להם.

מאת: מתגייסצבא וביטחון26/10/121119 צפיות
הפרופיל האישיותי של מועמד לצוות אויר מתחיל להיבנות כבר מהצו הראשון. לאורך כל התהליך, המבחנים, ירפ"א א', ב' וגם ג', הגיבוש וגם במהלך הקורס, הצוער נבחן ונמדד. לא סתם מקצוע זה הנו חוד החנית של צה"ל

מאת: מתגייסצבא וביטחון26/10/121111 צפיות
לפניכם מאמר המתמצת את הצורך בהכנה למבחנים. כל מבחן. מרגע שתקראו את המאמר הבא, תוכלו להבין את משמעות ההכנה למבחנים. בהכנה למבחני המיון לצוות אוויר, נבחנים המועמדים במבחנים שאינם מוכרים ולמעשה עלומים.

מאת: מתגייסצבא וביטחון26/10/121301 צפיות
מבחני המיון אין תפקידם לגרום לך לעבור את המבחנים. זוהי התוצאה. אבל זוהי לא המטרה. במיוחד אם אתה מועמד לצוות אוויר בחיל האוויר.

מאת: מתגייסצבא וביטחון26/10/121034 צפיות
אחד התפקידים המרכזיים המוטלים על מוסדות החינוך הוא לטפח את המעורבות החברתית ולעודד תפקידי שירות למען הקהילה, החברה והמדינה. הכנה לצבא אם כן, אינה רק כושר. הכנה טובה כוללת רכישת כלים קוגנטיביים מתאימים

מאמרים נוספים בנושא צבא וביטחון

מאת: tiloniצבא וביטחון14/02/221496 צפיות
לצערנו, מיגון חלונות הוא חלק אינטגרלי מהיותינו ישראלים בארץ הזו. מיגון חלונות הוא מה שלא פעם אנחנו פשוט לא יכולים להתפשר עליו. הביטחון שלנו ושל היקרים לנו הוא באמת הדבר החשוב ביותר

מאת: shlomy mutzafiצבא וביטחון22/07/211607 צפיות
המציאות של היום מצריכה מאתנו לקחת אחריות ולהגביר את הביטחון האישי שלנו ושל הסובבים אותנו. מידיי יום אנו שומעים ורואים במהדורות החדשות על עוד קטטה, עוד פריצה לבית עוד אלימות ועוד סיטואציות מאיימות שיכולות בקלות להגיע לסביבתנו הקרובה.

מאת: shlomy צבא וביטחון29/03/181466 צפיות
חוקרים פרטיים לא פועלים רק באזורים מקומיים, חקירות זה תחום שיכול להגיע למספר מדינות בעם מדובר על חקירות נכסים או אנשי ציבור וחשוב לדעת איזה משרד חקירות עשיו להביא עבורכם את התוצאות המשמעותיות

מאת: רוני הכהןצבא וביטחון15/03/171737 צפיות
עד כמה שונה הדיון בנושאים צבאיים ואחרים במסגרת המשפטית הצבאית? קראו את הדברים החשובים הבאים.

מאת: דוד דרומרצבא וביטחון19/03/152515 צפיות
מי – מרכז לזהות המורכב ממוסיקאיות שמפעילות הרכב מוסיקלי, שעוסק בהדרכה בנושאי "זהות יהודית וציונית" בשילוב נגינה של יצירות מוסיקליות מוכרות ומקוריות.

מאת: דוד דרומרצבא וביטחון19/03/152041 צפיות
מי – מרכז לזהות המורכב ממוסיקאיות שמפעילות הרכב מוסיקלי, שעוסק בהדרכה בנושאי "זהות יהודית וציונית" בשילוב נגינה של יצירות מוסיקליות מוכרות ומקוריות.

מאת: sharondan80צבא וביטחון17/02/152534 צפיות
אין אחד שלא מכיר את אנשי החליפות השחורות הצמודים לאיש חשוב עם המבט החתום בעיניים והמיקרופון באוזן. מדובר באנשים אשר תפקידם הוא אבטחת אישים.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica